Posted on iun. 23, 2019 | 0 comments

Am văzut săptămânile trecute că exista un Cluster HAT pentru Raspberry Pi și-am fost curios. E un controller board care vine atașat peste un Raspberry Pi 3 B+.

Atașate pot fi 4 Raspberry Pi-uri Zero sau Zero W. Eu am cumpărat 4 Raspberry Pi-uri Zero (din locuri diferite pentru că nu poți cumpăra decât o bucată per persoană).

Controllerul are un EEPROM ce poate fi accesat printr-un FTDI la 3,5V dar am instalat un beta Raspbian Linux 9 făcut special pentru el care are o sesiune screen cu acces verbose la ce se întâmplă în EEPROM. Am luat și 4 seturi de LED-uri multicolore de la Pimoroni ca să am informații vizuale despre fiecare nod. Aștept să vină tot de la ei și headerele în formă de ”L” ca să pot suda pe plăci ledurile.

E mic, compact, frumușel.

Am luat un cooler extern de laptop, pe USB, și l-am tăiat cu flexul, pilit frumos, extins cablurile. Am făcut un stand ca să aibă răcire activă și din partea de sus, și din cea de jos.

Ulterior am eliminat câte doi piloni metalici din fiecare stâlp ca să fie mai compact iar coolerele să fie mai apropiate de cluster.

Pe nodul master am pus și heat sink-uri pentru răcire pasivă. Cu răcirea pasivă și activă în funcțiune în modul idle atinge 39,7°C. Fără coolere ajunge pe la 55,3°C.

Folosesc o versiune modificată de Raspbian 9 care nu necesită ca cele 4 Raspberry Pi-uri Zero să aibă carduri MicroSD. Așa că ”partițile” /boot și root ale fiecăruia sunt foldere: /var/lib/clusterhat/nfs/pX/ unde ”X” e un număr de la 1 la 4.

Alimentarea se face de la 5V și consumul cu toate chestiile în funcțiune arată cam așa:

Cluster HAT-ul are un EEPROM al lui. Activezi clusterul cu clusterhat on și pornesc pe rând cele 4 noduri. Procesul e anevoios, că putere de calcul mare nu are; dar ca și concept e mișto. Am făcut un clip cu procesul de bootare:

 

All-in-all e mișto jucăria. Am să-i fac o carcasă acrilică din rășină epoxidică și mă mai distrez cu el. Avantajul față de celălalt cluster al meu e că ăsta are un EEPROM programabil și pot scrie scripturi care să-i dea comenzi. Plus posibilitatea de a accesa nodurile la nivel hardware (să zicem cu buton On/Off pentru fiecare).