Posted on iun. 2, 2019 | 0 comments

Îmi plac oamenii care afirmă că dacă nu votezi nu ai dreptul să te plângi. Și cei care afirmă că trebuie să votezi cu orice preț. Ori că trebuie să te intereseze politica, altminteri denoți dezinteres față de propriul tău viitor.
Eu văd chestia asta ca pe tipul ăla care îți așază pe masă o bucată de ceară, un pumn de nisip, un tub de gel de păr și două fise apoi îți spune că trebuie să mănânci ceva. Dacă nu mănânci nu ai dreptul să te plângi că-ți este foame și nici să vorbești despre mâncare. Cine nu mănâncă ce-i pe masă denotă dezinteres față de propriul viitor.

Îmi plac oamenii care cred într-o doctrină politică. Cum ar fi tinerii social-democrați care se înscriu în TSD convinși că schimbă lumea. Sau ăia care merg în ALDE pe principiul ”ideologia mă reprezintă”. Ideologia îi reprezintă atât de bine încât ALDE-ul românesc a fost zburat din consorțiul european, că nu se mai mula pe principiile celorlalți reprezentanți. La fel și PSD – social-democrații europeni își trag palme peste față când văd ce-a făcut Dragnea în România. Îmi plac ăia de se înscriu în PNL convinși că vor schimba ceva în bine, uitând că PNL a stat pe scenă cu PSD acum câțiva ani, cu Becali în spate. Îmi plac cei care cred în USR acum, așa cum în geneză PNL atrăgea tinerii. USR îi reprezintă și – odată ajunși la putere – totul va fi roz. Desigur.

Ideologia, doctrina, principiile, planul, idealurile – toate astea valorează fix cât o ceapă degerată. UDMR e stripteuza care sare în brațele mafiotului care agită teancul cel mai gros. Independenții au zero șanse. Cei care într-adevăr ar putea face ceva bun în politică la nivel național (Kovesi, Bolojan) se feresc de ea ca de ciumă.

Nu vă faceți iluzii: votul de zilele trecute a fost un vot de blam. La fel cum va fi și cel din toamnă. Nimeni nu va vota PNL pentru că PNL s-ar mula pe așteptările votantului. Se va vota PNL ca să se scape de răul mai mare și mai roșu.

Și dincolo de partide și promisiuni electorale, dincolo de orientarea de dreapta sau de stânga, românii uită mereu că tot români trebuie să voteze. Și că ăia votați, indiferent de culoarea politică, numai altruiști nu sunt. Așa că puneți-i în scaun. Fluturați afișe cu ei. Mergeți la vot ca să nu vi se bată obrazul că nu vă pasă de țară.

Și dacă încă sunteți convinși că românii votează ideologia de partid și nu în spirit de evitare a hoțului mai tupeist, amintiți-vă cum, după Revoluție, românii s-au înghesuit la urne ca să-l voteze pe Iliescu pentru că Vadim delira pe la TV că va organiza execuții pe stadioane. Amintiți-vă cum, decenii mai târziu, situația era fix aceeași, cu oamenii votând Băsescu doar ca să scape de Geoană.

Și vine toamna și trebuie să vă întrebați nu cu cine votați; ci voi cui dați vot de blam peste câteva luni.