Posted on iul. 9, 2019 | 0 comments

I dunno. S-au întâmplat multe în ultima perioadă. E dimineață, îmi beau cafeaua; să văd ce-mi amintesc.

Unul dintre articolele mele publicate în Linux Magazine a apărut și la ei pe site, contra-cost. E cover story-ul numărului din august 2019 (”IoT on the Cheap”). Ieri mi-a sosit revista și împreună cu ea a adus poștașul și numărul 7 al revistei literare ”Viața românească” unde am publicat o povestire.

Mi s-a luat iar un interviu de către cei de la Antena 1, de data asta în calitate de sociolog. Ieri am dat un alt interviu în scris și-am răspuns la câteva întrebări legate de cărțile mele.

În weekend am făcut cumpărături de pe net. Am început timid, cu câte un HAT, câte o carcasă pentru Raspberry Pi, câte o carte. Long story short m-am ușurat de vreo $1100 în 12 ore și tot ce țin minte e că am luat ceva componente și un fierăstrău circular electric. Pentru că trebuie la casa omului un fierăstrău circular electric, după cum e și normal.

Am încheiat sesiunea la licență la sociologie cu 10 la toate examenele și un 9. M-am dus eu la mărire dar n-am reușit să-mi măresc nota la 10. Oricum iau bursă probabil dar voiam să fie 10 curat, ca semestrul trecut. Sesiunea la doctoratul de sociologie am lăsat-o pe toamnă ca să nu mă aglomerez cu referatele.

Vara asta organizez un curs de psihologie. Postez eu anunț din timp. Am deja oameni care vor să participe. Se va ține o dată pe săptămână, vreme de câte două-trei ore, în weekend, timp de 10 săptămâni. Taxa de participare e de 1000 euro pe persoană și vreau o grupă nu mai mare de 8 oameni.

M-am jucat cu clusterele (am făcut două deja): Docker, Kubernetes. Am pus CentOS pentru ARM pe un Raspberry Pi just for the heck of it. Am luat un ventilator extern pentru clusterul mare și e cea mai mișto chestie pe care am cumpărat-o anul ăsta. Răcește de la 42 de grade la 35 în nici două minute.

La clusterul mic i-am luat standoff-uri de 8mm lungime ca să le pun între plăcile Raspberry Pi Zero, să stea stabile și să nu se miște în mufe.:

La chestia de mai jos îi zice ”Turing Pi”. Este un cluster board Mini ITX care suportă până la 7 module Raspberry Pi Compute (care fiecare echivalează ca putere de procesare un Raspberry Pi B 3+ și vine în versiuni cu slot MicroSD – versiunea ”Lite” – ori cu memorii eMMC flash de 8GB, 16GB sau 32GB). Am dat precomandă – 128 USD. Apare prin toamnă. Există momentan o singură alternativă la chestia asta – ”Raspberry Pi 3 CoM Carrier Board” – care suportă doar 5 module în loc de 7 și costă de două ori mai mult ($259 – $268). Prin comparație, un clusterboard cu 7 sloturi făcut de cei de la PINE64, menit să ruleze cu module SOPINE A64 costă $99,99. Diferența de preț nu e mare și, în plus, hardware-ul PINE64 nu dispune de atâtea HAT-uri și software precum produsele Raspberry Pi. Un modul compute SOPINE A64 începe de la $29. Un modul compute Raspberry Pi începe de la $30 (versiunea cu eMMC de 16GB e pe la 34-35 USD). Mi-ar plăcea dacă ar avea 9 sloturi în loc de 7 dar e OK și așa – poate iau două.

În rest pe la cabinet cu clienții. Sunt mai aeristit în perioada asta pentru că am intrat în vacanță cu școala. Scriu articole, trebuie să mă apuc de scris o carte de sociologie pe care o am în plan de multă vreme. Modulele III și IV CISCO Routing & Switching le-am lăsat pe toamnă ca să iau o pauză și să mă pot relaxa puțin vara asta.

Am fost la un curs R la Școala Doctorală de Sociologie care s-a dovedit a fi ceva de bază și din care am învățat o singură chestie folositoare (cum să faci rădăcina pătrată a unui număr ALTFEL).

În rest aștept să vină noul an universitar ca să pot începe să predau la catedra de Psihologie a Universității Oradea. Studenți – vine ”nutty professor” să vă învețe psihologie cognitivă.

Am învățat în sfârșit cum se folosește corect ciocanul de lipit când vine vorba de componente fine. My soldering jobs were horrible.

Am făcut chestii din ghips (ghivece ca să am în ce să-mi pun cactușii pitici):

și cu ocazia asta am făcut două cutii pline de ursuleți, inimioare, dinozauri și alte cele. Una am dat-o Ralucăi din Cluj ca să aibă cu ce se distra copiii din grupa ei la grădiniță iar cealaltă am făcut-o pentru Asociația Consiliaris din Oradea care se ocupă cu cazuri de copii abuzați. Să aibă ce picta. Le-am donat și o tabletă de 7”, tot pentru copii, și urmează să le dau și un PC ca să aibă ăia mici pe ce se uita la desene sau juca jocuri educaționale.

Mi-a sosit și ”Streetwise” – ultima carte din seria Elijah Anderson care-mi lipsea. Mi-am luat și de pe Elefant câteva chestii tot de sociologie.

Lucrarea de licență la sociologie mi-e aproape-aproape gata. Vreau s-o termin vara asta ca să nu am bătăi de cap anul viitor și să mă pot concentra pe teza de doctorat.

Trebuie să dau o fugă în Ungaria să-mi iau actele de cetățean maghiar (da – am dublă cetățenie acum, köszönöm szépen). Trebuie să fug și la București să depun niște acte la Colegiul Psihologilor. În 15 am deadline la un alt articol Linux Magazine, am un site de terminat, alte articole Linux de scris pentru cei de la LinuxConfig, de făcut un script R pentru un studiu sociologic pe care vreau să-l scriu (ocazie cu care pun clusterul la lucru câteva săptămâni să parseze constant date de pe net). Vara asta vreau să fac niște chestii pro bono (voluntariat la Asociația Consiliaris, de exemplu). Am o grămadă de studii de psihologie și sociologie de citit; dar O GRĂMADĂ.

Articolul meu ”Taximetriștii vin și pleacă” a apărut și-n presa locală. Cu shitstorm-ul de rigoare, desigur.

Am încercat să sincronizez LED-urile nodurilor din cluster prin NTP; am scris rapid un script stângaci și numai n-a mers, că mi s-a spus că timpul de execuție nu poate fi sub 500ms cum vreau eu să fie. Așa că luminile pornesc haotic, la boot, prin /etc/rc.local deocamdată:

 

Cam asta e ce-mi amintesc de săptămâna trecută. Need more coffee. Dacă aveți chef am făcut pe Facebook un canal de demotivaționale care a prins (se pare) la lume. Delirez pe-acolo.