Posted on ian. 4, 2019 | 0 comments

 • Vaccinurile nu provoacă autism; vaccinați-vă copiii dacă vreți să prindă vârsta de 10 ani.
 • Detoxifierea nu e o chestie științifică. Corpul nu se ”detoxifiază” așa cum crezi tu.
 • A fi vegan sau vegetarian nu e o chestie. Nu salvezi planeta, nu protejezi animalele, nu vei fi mai sănătos. Și nu strămoșii noștri nu erau exclusiv ierbivori; erau omnivori. Poți fi special și altfel, nu ai nevoie de veganism.
 • Uleiurile esențiale nu sunt o chestie științifică. Nu ”vindecă”, nu ”induc stări”, nu ”te ajută să”. Miros decent și atât.
 • Când spuneai în 2012 ”Dacă vreau pot să scriu corect gramatical, dar efectiv n-am chef acum” sau ”M-am grăbit că nu am vreme” nu te credea nimeni. Nu te crede nici acum.
 • Albert Einstein n-a zis/scris nici măcar 80% din citatele care îi sunt atribuite pe Facebook. Iar faptul că ar fi scrise de el nu le dă nici putere, nici un aer doct.
 • Homeopatia e tot atât de eficientă precum e mujdeiul când ai datorii la stat.
 • În momentele în care vă simțiți patrioți încercați să numiți trei popoare pe care românii le-au cucerit.
 • Chakrele nu există, oricât ți-ai dori să existe. Nici Chi-ul, nici energiile astrale, nici zodiile nu îți determină viitorul. Faptul că dintr-un punct analizăm în plan bidimensional obiecte aflate la distanțe diferite nu spune ceva despre personalitatea noastră ori ziua de mâine. Nu ai o ”aură” și nu te poți hrăni cu raze solare, ca plantele.
 • Portofelul cu acte pe care l-ai găsit pe stradă poate fi dus la cea mai apropiată secție de poliție. Îl cauți pe om în cartea de telefon și-l suni. Nu-i nevoie să-i faci poză la cărțile de credit și să întrebi ”dacă-l cunoaște cineva”. Poți fi bun samaritean și fără expunere.
 • Poza aia cu bătrânica arestată pentru că vinde prune e din Bulgaria lui 2009. Iar copilul din care ies tuburi IV e turc și s-a făcut bine acum șapte ani; e adolescent deja și se întreabă de ce românii cred că-l ajută pe el-din-trecut cu like-uri care chipurile aduc donații Facebook.
 • Dacă dai bani pe un workshop sau o carte care te învață cum să faci bani și să devii prosper cel mai probabil meriți chestia asta.

/Update 5 ianuarie: la două zile de ore după ce publicasem eu textul de mai sus pe Facebook a apărut un domn doctor care a scris azi și el unul. Telepatie, nu alta. Comparație textul meu de ieri (bold) cu al lui de azi (italice) mai jos:Chapeau! Omul a apărut și-n presă. ”N” mii de share-uri.

Când l-am luat la rost în privat mi-a scris un ”tu știi cine-s io?!?”, m-a înjurat ca ultimul birjar, m-a acuzat el pe mine de furt (lol – înțelegeți? – în data de 3 ianuarie eu i-am furat textul din data de 5 ianuarie) după care a plecat tropăind și mi-a dat nelipsitul block, refuzând să răspundă la întrebări. Nu înainte de a-mi scrie țanțoș că el scrie texte de-astea de 6 ani. Felicitări dottore, eu le scriu de 20+; nu că ar conta, că tot ”furt intelectual” se cheamă ce-ai făcut. Pam-pam.

Și-au observat și alții similitudinile și cum textul domnului doctor începe bine și se termină fad (screenshot mai jos). Că doar începutul l-a rescris din textul meu, apoi a băgat acolo de umplutură ceva, să nu bată la ochi.

Nu-i dau numele la domn. Nici nu postez aici screenshot-uri cum m-a înjurat și-a fugit cu coada între picioare. L-au luat la rost alții în locul meu. Culmea – omul are două cărți publicate.

Omul se apără vehement afirmând că avea scris un ”articol” de genul în luna mai anul trecut. Care ”articol” e o listă succintă de idei vehiculate peste tot în online. Screenshot mai jos (nu pun link către om că apoi mă înjură iar ca un birjar). Comparați singuri textele. De existența omului am aflat zilele trecute, că n-am pentru ce socializa cu medici iar medicina nu mă pasionează; de listă nu știam, dar reprezintă o serie de idei scurte pe care le găsiți peste tot prin online, în diferite limbi, fiind afirmații de uz generic.

Al doilea avocat al lui e ”eu sunt medic iar tu nu, deci nu aveai de unde cunoaște despre ce scrii”. Pentru că trebuie – desigur – să fii medic ca să afirmi că homeopatia e pseudoștiință. Ori că vaccinurile nu cauzează autism.

După ce m-a înjurat temeinic mi-a dat block, ca orice om care nu e cu musca pe căciulă. Apoi m-a scos din block0ul de pe Facebook, m-a atacat iar și mi-a dat iar block – a doua oară. Absolut haotic. Block primește și oricine altcineva îndrăznește să îi bată obrazul iar comentariile cu întrebări de pe profilul lui dispar ca prin magie, după cum bine îi șade românului.

Adorabil.

Adorabil e cum i-am luat un articol la întâmplare de pe blog, curios să văd dacă se inspiră și de la alții. Și – ah, surpriză:

Sus – textul original, jos – textul adaptat de doctori.

Rămâne cum zice dânsul – omul e curat ca lacrima. El nu rescrie. El crează.

Căutați-i voi alte texte traduse inspirate din alți autori. Eu doar voiam să subliniez ideile de mai sus.

/Update: I-am postat poza de mai sus pe wall și omul s-a enervat teribil. N-a dat explicații publice ci în schimb mi-a scris în privat un fel de ”lasă că vezi tu” presărat cu acuze și promisiuni de articole pe blogul lui. Mi-a zis că nu-i dau de ales.

Poți alege dottore. Alege să nu faci chestii de-astea.

/Alt update: Dottore a cedat. Tot mai bine mai târziu decât niciodată.

În mod ironic, vorbim despre ”tupeu”.

Desigur că la nici 3 minute după ce și-a dat seama ce-a scris a șters rapid întreaga discuție. S-a răzgândit: mai bine nu lasă urme. Zeci de comentarii rase ca și cum n-ar fi fost – repede, să nu rămână urme. Probabil spera că n-am să apuc să fac captură de ecran. Mișto de tot, nu?

Sfatul meu e – de ar fi vreodată să vă găsiți în situația mea – să nu vă lăsați impresionați de statutul social ori chestii de genul

Pentru că nu contează ”cine ești” sau ce profesie ai atâta vreme cât înjuri ca un birjar, te eschivezi, afirmi/ștergi/afirmi altceva, te contrazici, te bâlbâi și în cele din urmă concluzionezi că poate merge cu intimidarea. Statutul social mă lasă rece. Numărul de followers – rece. Vârsta, numărul la pantof, cu cine ești verișor sau ce pile ai – rece. Poți fi Mahatma Gandhi din partea mea atâta vreme cât argumentul tău suprem e

Plecăciuni majestatea voastră.


Update 7 ianuarie: încă un domn care perindă pe Facebook textul meu ca fiind al lui. Mai mult, după ce-a acceptat generos complimentele tuturor și-a fost luat la interval a afirmat că e OK – vorbise cu mine; e OK, știu doar de toată chestia, e OK. Absolut normal că nu știam.

Omul n-a mai rescris ca domnu doftor ci a preluat integral, copy/paste; după care și-a lăsat prietenii să creadă că e genial vreme de câteva zile. 70+ shareuri și felicitări.

Mi-a adus aminte de meme-ul ăsta care circulă pe net de câțiva ani: