Posted on mai 15, 2019 | 0 comments

Mă distrează chestiile astea cu ”10 pași ca să devii X” semnate de oameni cu nume greu: Jeff Bezos, Bill Gates, Stephen King, șeicul Hamud Al-Afad Habib al III-lea care și-a clădit averea din nimic. Articole despre cele 7 sfaturi pe care consideră Tim Cook că ar trebui să le urmezi pentru împlinire. ”Cele 8 reguli de urmat pentru a avea o căsnicie fericită” semnat de cuplul ăla faimos de la Hollywood despre care toată lumea știe că se iubesc de când aveau 6 ani și nu vor divorța niciodată, ei fiind în sincron perfect până și-n starea de REM.

Lumea mușcă la chestii de-astea. Mușcă adânc. A zis ăla, iar ăla fiind arhetipul succesului, fericirii, al liniștii sau iubirii – automat – ce zice ăla e sfânt. Dacă dă sfaturile astea 5 se cheamă că el însuși le-a urmat, deci așa a ajuns acolo sus. HAI SĂ LE URMEZ ȘI EU CA SĂ AJUNG ȘI EU SUS.

Oamenii vor soluții simple la probleme complexe. Liste în puncte, mură-n gură, exact ce să facă ca să aibă succes. Sau talent. Sau fericire. Sau recunoaștere. Toți vor formula, rețeta, iar rețeta să fie simplu de urmat și concisă: 1. Bea lapte din muguri de fag. 2. Nu te da bătut. 3. Ascultă ce-ți spune inima. 4. Șaibe cu mufă de 16.

Și omul citește și-și notează ce scrie pe net și freacă satisfăcut din palme crezând că dacă și el face ce zice Bezos sau Deepak Chopra să facă va obține exact ce are Bezos. Sau Deepak ăla. Că așa e cu viața: e ca la omletă: spargi oul, bați oul, frigi oul și mănânci. Chestii în 4 pași ca să obții mâncare. Și – desigur – asta se aplică la a-ți salva căsnicia de la dezastru sau a ajunge multimiliardar. Mai presus de toate – ăla de a ajuns multimiliardar a redus totul la esență, de parcurs în 45 de secunde, 8 puncte sfinte – numai pentru tine; și alți 542.000 de cititori pe săptămână. Vă dă așa – cu de la sine putere secretul; că e om bun și vrea să fiți toți miliardari fericiți și cu succes la femei; așa ca el. Un gest nobil pe care internautul îl hăplăie pe nemestecate și despre care crede cu adevărat că funcționează. Cum să devii scriitor de bestseller-uri. Cum să câștigi miliarde cu Bitcoin. Cum să dezvolți o aplicație Android care valorează miliarde în doar 6 zile.

Mi se pare deopotrivă trist și amuzant.

Trist pentru că nimeni nu-și pune întrebarea de ce – dacă rețeta, e simplă și-n 8 pași, la liber pe net și semnată de ăla faimos – nu e jumătate din planetă beneficiara roadelor ei.

Amuzant pentru că nimeni nu-și pune întrebarea de ce – dacă rețeta, e simplă și-n 8 pași, la liber pe net și semnată de ăla faimos – nu e jumătate din planetă beneficiara roadelor ei.

Geme netul de chestii de-astea inutile și de oameni ferm convinși că totul e simplist redus la o listă de maxime în 10 puncte. În mod ironic o mare parte din acești oameni sunt tot cei care râd când aud că prin secolul XVI se încerca vindecarea ciumei bubonice cu extras de bursuc putred și păpădii fierte. Concluzionează doct că știința a evoluat apoi trec la pasul III din lista lui Tim Cook despre cum să dai lovitura cu chestia aia care va schimba planeta.