Aer şi MSbPAer şi MSbP este cel de-al cincilea roman al meu. Publicat la editura Crux Publishing în august 2016 oferă o abordare psihologică a relaţiei de iubire cu un partener cu tulburare de personalitate borderline şi totodată atinge şi alte arii din psihologie precum Munchausen by Proxy, tulburarea obsesiv-compulsivă, depresia şi sinestezia. Romanul este totodată o critică adusă societăţii de consum şi relaţiilor interumane de suprafaţă.

”Mai puțin brutal decât Pascal Bruckner în Luni de fiere, mai puțin explicit decât Henry Miller în Tropicul Cancerului, dar la fel de lucid precum Chuck Palahniuk în Fight Club, Răzvan T. Coloja revine cu un nou roman de factură transgresivă ce are darul de a tulbura și de a ne smulge din banalul nostru cotidian. Împletind siguranța scriitorului experimentat cu finul spirit de observație al psihologului antrenat, romanul Aer şi MSbP poate fi citit în mai multe chei. O poveste de dragoste toxică, o analiză psihologică riguroasă, o radiografie a celor pe care obișnuim să îi considerăm altfel și, poate, o odă închinată umanității din noi, cu toate calitățile, vulnerabilitățile și derapajele ei. Volumul Aer şi MSbP nu te poate lăsa indiferent, chiar dacă ai trăit sau nu acel tip de relație care te consumă până la scrum și te înalță până la ceruri.” –  Andreea Sterea (editor Crux Publishing).

Romanul poate fi cumpărat din librăriile din ţară, direct de pe site-ul editurii, BiblioCărți, Cel.ro sau de pe Elefant.ro.
”Am mare încredere în talentul scriitoricesc al lui Răzvan T. Coloja și cred că volumele lui reprezintă – din punctul de vedere al stilului și al modului său ingenios de a combina defetismul cu încăpățânarea personajelor de a crede în posibilitatea unei altfel de lumi – o adevărată gură de aer proaspăt în peisajul literar românesc actual.

Dan-Liviu Boeriu (critic literar)

Asociind toxicitatea gandurilor cu o poveste de iubire ce iese total din tipare si cu un efort obositor de adaptare la colectivitate, Razvan T. Coloja ne surprinde cu un roman care se simte ca o gura de aer inghetat dupa ce prea mult timp plamanii ti-au ars mocnit.

Mara-Caloian-Maryliyn – FemeiaStie.ro

Alexandra Medaru – Prezentare la târgul internațional de carte Gaudeamus (noiembrie 2016).

“Awesome transgressive atmosphere with an awesome dive into the minds of two disturbed people brought together by a damaging relationship.”

ThePeacekeeper – Goodreads.com

[…] recomand acestă frescă a iubirii toxice, celor interesați de psihopatologie, celor care doresc să (re)trăiască o dragoste ce te înalță, te doboară, te salvează și te doboară iar, dar și acelora dispuși să confrunte realitatea zilelor noastre și să vadă un punct de vedere necruțător asupra ei.”

Alexandra Medaru – Revista Egophobia

Și acum mă trec fiorii, la propriu.”

Nicol – Literatura Pe Tocuri

Citisem într-o recenzie că autorul este subtil, însă eu am simțit cartea în întregul ei mai degrabă ca o intervenție chirurgicală, însă nu una săvârșită cu o tăietură abia simțită de bisturiu, sub anestezie, ci cu o lamă zimțată — ascuțită, dezinfectată —, pe viu.”

George Cornilă – Aer și MSbP – Un studiu asupra abisurilor minții umane

Primul capitol al romanului poate fi downloadat gratuit sau lecturat online mai jos.

Download (PDF, 6.05MB)