Posted on feb. 4, 2018 | 0 comments

Mi-a scris azi cineva pe Facebook că – citez – ”care e faza cu postarile astea, te bucuri cand iau altii teapa (nu subsemnatul), te fac sa te simti mai inteligent?”.

L-am întrebat dacă a citit toate articolele mele din seria asta Bitcoin și-a zis că nu. Ghinion – a zburat din lista mea Facebook. Așa că mă văd nevoit să explic din nou: nu mă interesează cine cât câștigă din tranzacții cu cripto-chestii; nu mă interesează dacă X a câștigat milioane sau dacă Y a pierdut milioane; nu e treaba mea. Și nu – nu râd de suferința celor care au pierdut bani. În caz că nu era evident, râd de oamenii care încă mai cred că Bitcoin și moneda virtuală cutare sunt idei bune. Râd de argumente de genul ”descentralizare” și ”tranzacții anonime” și ”îi creștem valoarea făcând calcule cu placa grafică”. Râd de idei precum ”valoarea unui BTC e dată de un BTC”; înlocuiți ”BTC” cu ”praz” dacă nu înțelegeți. Râd de oamenii care refuză să vadă jumătatea goală a paharului și care, când pică Bitcoin vertiginos, afirmă că ”și ce dacă?! în februarie anul trecut era de 500 de ori mai mic!”. De cei care afirmă că utilizând o monedă virtuală cred că pot scăpa de Stat și bănci și taxe. Râd de ideologia hippie din spatele conceptului pentru că mi se pare absurdă.

Când în România post-revoluționară apăruse Caritas, la TV au venit niște analiști economici locali și din străinătate care explicau cât se poate de calm ce anume e aia ”schemă piramidală” și îndemnau oamenii să nu-și bage banii acolo. Erau să fie linșați de foștii muncitori și țărani proaspăt intrați în democrație, că nu-i lasă intelectualii să facă un leu cinstit.

Unul din economiștii care au prezis criza economică de acum 10 ani a trecut și el pe la televiziuni și-a dat interviuri în ziare. Numai că oamenii erau prea preocupați să-și ia credite și case. În mod absolut bizar, fix același tip spune acum că Bitcoin tușește a mort și – desigur – apar oameni care cred altfel. ”Uite – nu ne lasă să ne îmbogățim!”.

Și ajungem la mine. Care spun de ceva vreme ceea ce gândesc de când am auzit pentru prima oară de concept: că e destinat să eșueze lamentabil. Dar nu vă luați după mine: eu doar încerc să mă simt mai inteligent (vedeți mai sus).

Între timp a doua cea mai mare bancă din SUA (Bank of America) a decis că pur și simplu nu mai permite cumpărarea de monezi virtuale prin cardurile lor. Pam-pam. Un alt mare lanț de bănci din SUA (Citygroup) a dat aprobator din cap și-a zis că face aceeași chestie, dar nu din 2 februarie ca BoA, ci de vineri. Pa și pusi. Asta la o săptămână după cei de la Discover Card au făcut fix aceeași chestie și le-au transmis celor 44 de milioane de clienți că praz și mămăligă pot cumpăra cu cardurile lor, dar Bitcoin nu. Capital One – la fel. Io cu inteligența mea medie estimez – zic ESTIMEZ – că va fi  cam greu să cumperi sau să vinzi monedă virtuală fără cărți de credit. Dar ce știu eu – right? Important e că visul crypto de a nu depinde de bănci e în curs de realizare.

Hei – dar de ENEL ați auzit? Da – ăia care furnizează curent în România și-n alte 15 țări. Well, cei de la ENEL nu mai vor să dea curent ăstora de minează criptomonede.  Distrați-vă și cu India când aveți timp, că ăștia de cumpăraseră Bitcoin afirmau că-s zvonuri răutăcioase menite să le distrugă lor averea.

Revenind la economistul care în 2005 afirma că piața imobiliară se îndreaptă spre dezastru, tipul a postat pe Twitter o hartă comparativă a unora dintre cele mai faimoase explozii financiare din istoria omenirii, cu mania lalelelor numărându-se printre ele. Dați click aici și citiți comentariile ca să vedeți oameni înecându-se în butoiul cu negare: meme-uri, puștani lăsând glume, oameni care-i explică doct că lalelele nu-s virtuale – tot felul de experți economici cu coșuri pe față care-i spun profesorului cum stă treaba cu Bitcoin și de ce greșește…