Posted on iul. 1, 2018 | 0 comments

Unul dintre lucrurile pe care nu le-am înțeles niciodată este argumentul lui ”alții n-au”. Ca să exemplific mai bine să zicem că stați la rând la covrigi și cumpărați un covrig. Și e rânced și-i spuneți asta amicului de lângă voi. Și ăla vă spune cu o față gravă că ”ehe – în Africa există copii care n-au ce mânca”. Sau un copil e în parc și nu vrea nicicum să ia pe el pulovărul așa că auzi mama urlând la el că alții n-au cu ce să se îmbrace.
Chestia asta simplă transmite fix două chestii:
1. Că ar trebui să fii mulțumit cu ceea ce ai. Ceea ce în sine e stupid și derivat cumva din misticismul creștin. Omul mulțumit strict cu ceea ce are nu va evolua niciodată, pe niciun plan. Omul ăla e un om static și singura cale e în jos. Capitalismul a dus la progres nu pentru că i-a rugat pe oameni să fie mulțumiți cu ceea ce au ci pentru că a dictat că mereu se poate mai bine.
2. Că n-ai dreptul să te plângi. Ceea ce e din nou stupid deoarece putem aplica acest concept la absolut orice situație. Ai rămas fără hârtie la WC-ul public? Apare doamna aia care încasează taxa de un leu și-ți strigă pe sub ușă că în Uganda alții își fac nevoie în gropi de lut, nu în lux ceramic așa ca tine.
Logica lui ”ehe – nu știi tu cum e cu ăia care nu au” e folosită des de oamenii care n-au alt argument logic sau care vor să te pună la punct. Ți-a vândut ăla covrigi râncezi? Ehe – în Africa se moare de foame. Și nu contează că tu ești în față la simigerie și nu cu picioarele goale în praful din savana africană ori că ai dat bani pe ceva ce nu e corespunzător nevoilor tale. Contează că în Africa mor oameni. Așa că să nu te plângi. Ți-e cald vara cu pulovărul pe tine? Ghinion – există copii care nu au ce îmbrăca, așa că taci din gură și ia pe tine amărâtul ăla de pulovăr. Nu contează cât de cald îți este, contează că undeva cineva nu are haine.
Contextul e radical diferit dar ți s-a închis gura iremediabil apelând la imaginea celor care nu au.
Așa că mulțumiți-vă cu ceea ce aveți. Pentru că undeva, cineva stă după colț gata să vă explice că n-aveți dreptul să vă plângeți că ați rămas fără net, chiar dacă aveți un contract care stipulează un uptime de 99,9%. Pentru că în Uganda nu au net. Iar dacă s-a scumpit benzina cu 20% să nu uitați că în Uganda taxi-urile sunt trase de măgari. Iar Isus purta straie de in așa că nu vă plângeți că v-au vândut un tricou cu două numere mai mici.
Mâncați covrigul ăla rânced în tăcere, umili.