Posted on ian. 18, 2018 | 0 comments

Mă distrează isteria Bitcoin. Vă scriu acum ceea ce pentru mine e la mintea cocoșului.

Bitcoin n-are nimic în spate. Zero. Dacă monedele altor țări se bazează pe aur, petrol, bunuri ca să argumenteze existența bancnotelor specifice și – implicit – a valorii lor, Bitcoin are în spate mămăligă. Ba nu – stai – că se bazează pe ”minare”, care e o chestie care cică întreține ecosistemul. Gen tu consumi curent ca să faci calcule complicate și ești recompensat cu criptomonede.

Stai. Ce?

Poate vă întrebați ce rost au calculele alea făcute de CPU sau placa video. Păi… ”întrețin ecosistemul”. De chestia asta e dată valoarea lor. Mai pe românește, cultivi praz ca să asiguri sustenanță industriei prazului care te recompensează cu praz pentru chestia asta. Bun – ce-i drept, tu pierzi niște timp pe câmp și-ți obosești caii și tocești sapa dar hei – ești răsplătit măcar pentru chestia asta.

Cu praz.

Ce mă mai distrează e cum oamenii se încurajează unii pe alții că toate criptomonedele astea sunt viitorul și că piața își va reveni. După ce în decembrie atinsese $20.000, bitcoin a scăzut brusc ieri sub $10.000. Există în jur de 1.800 (o mie opt sute) de criptomonede în circulație și absolut toate au plonjat ieri și alaltăieri. Heck – îmi fac și eu propria criptomonedă. Am să-i spun ”Tocăniță Coin” și-am să-i atribui valoarea de 174 RON. Așa – de la mine, că-s om generos. Spre deosebire de Bitcoin, Litecoin și alte criptomonede, a mea va avea în spate tocănița și în ea-i va sta puterea. Cu cât minezi mai multă tocăniță, cu atât mai vertiginos va crește valoarea Tocăniță Coin.

Al treilea lucru care mă distrează e argumentul ”dar ți-ar fi plăcut acum să ai 300 de bitcoini, eh?”. Joc pe care-l pot și eu juca: ”ți-ar fi plăcut să vinzi la $20.000 în loc să investești și mai mult ca acum să pierzi jumătate din tot ce-ai avut, eh?”.
Mie mi se pare că oamenii nu înțeleg câteva chestii elementare de economie. Prima ar fi că orice (criptomonedă, praz sau potcoavă din plumb) nu poate supraviețui dacă se naște din eter și valoarea lui e strict virtuală. A apărut bitcoin acum câțiva ani și acum valorează bani. Așa – poc. Nimeni nu se întreabă de ce, de ce anume e dată valoarea aia, ce susține valoarea respectivă. A doua ar fi că întreg conceptul e ”la liber”, ceea ce a dat naștere la 1800 de criptomonede. Cam cum ar apare acum pe piață 1800 de alternative la dolar. Nu una cum e Euro, de i-a luat ani să depășească dolarul; o mie opt sute peste noapte. Litecoin, Traincoin, Plumbcoin, MyCoin, YourCoin, Ethereum și alte nume mișto. Toate născute așa – poc – că a vrut un tip cu acces la net să fie. Și-a făcut ochelaristul criptomonedă și-a lansat-o pe net din demisolul casei părinților și acum 10.000 de oameni își pun plăcile video să ”mineze” PrazCoin.

Stai. Ce?

Al patrulea lucru care mă distrează în raport cu criptomonedele e chestia cu descentralizarea. ”Tu nu înțelegi, scapi de bănci, puterea e în mâna poporului!”. Pentru că versiunea socialistă a economiei a funcționat excelent în trecut – nu-i așa? De făceau statele-membre ale blocului comunist troc doar între ele, că Vestul era malefic. Iar cât China livra orez Cehoslovaciei iar Rusia petrol Coreei de Nord, România livra grâu Ungariei iar Germania cafea Iugoslaviei. Asta până ce Rusia i-a spus Chinei că nu mai are nevoie de oțel, că are destul, iar României i s-a spus că ajunge cu grâul iar Coreea de Nord brusc nu mai putea livra gingseng că nu mai exista cerere pe piață. Și-n tot acest tip capitaliștii malefici de peste ocean construiau blocuri-turn și-au râs cu muci când a picat blocul comunist.

Revenind la descentralizare și cum puterea e în mâna poporului de pe Internet, se întâmplă ce s-a întâmplat acum 100 de ani: Rockefeller a cumpărat, a vândut rapid în bloc, lumea s-a panicat și poc – criză financiară. Ce oprește o entitate comercială să cumpere treptat PrazCoin de $20.000.000 și să-i vândă brusc pe toți într-o zi de marți? Așa – ca să destabilizeze (dacă vrea) piața. Să se panicheze toți ca ieri și să vândă în draci până scade valoarea criptomonedei. Ceea ce provoacă iar un val de teamă și panică, ceea ce duce iar la ”să scap repede de tot ce-am investit” și ciclul se repetă până ce PrazCoin ajunge la un cent.

Amuzant – legat tot de descentralizare – e cum cred oamenii că întreg conceptul ăsta derivat din open-source (ne iubim liber, noi între noi, fără guvern și bănci) nu poate fi influențat de… guvern și bănci. Dă Coreea de Sud decret că ia în vizor PrazCoin? Poc – cade piața nereglementată peste noapte. Lol. Spune Putin că nu-i place ideea de monedă virtuală? Zbonc – PrazCoin scade de la $15.000 la $9.000. Pentru că totul e descentralizat, înțelegeți? E liber. Și funcționează la fel de bine cum au funcționat comunele hippie din anii ’60: trăim cu ce ne dă natura, fără autorități. A ținut… cât? Până și-a dat seama și ultimul hipiot că fără bani, Stat, bănci malefice și capitalism nu-și poate lua țigări?

Yeah.

Cam așa și cu descentralizarea, libertatea, alea-alea.

Ce nu înțelege majoritatea oamenilor e și faptul că lipsa unei entități centrale care să legifereze și – implicit – să emită moneda implică și scenarii amuzante precum următorul.

Eu, ca român, pot oricând să merg la bancă să schimb leul în dolari. Sau dolarii în euro. Exceptând țările din lumea a treia, cum ar fi Zimbabwe, banca e obligată să-mi schimbe valuta. Am amintit de Zimbabwe pentru că acolo s-a întâmplat o chestie amuzantă acum câțiva ani: s-a devalorizat dolarul din Zimbabwe în așa hal încât luni cumpărai o pâine cu 12 dolari, marți cu 5000 de dolari, miercuri cu 93.000 de dolari, joi cu un milion și tot așa. S-a depreciat moneda lor cu vreo 9000%, de apăruseră poze pe net cu oameni cărând roabe pline cu bani ca să cumpere două ouă. Așa că statul a făcut prima chestie care i-a trecut prin cap și a închis efectiv băncile, ca să nu mai poată lumea panicată să schimbe dolarul țării în dolari americani. Apoi, săptămâni mai târziu, au ”rezolvat” problema tăind vreo zece zerouri de pe bancnote.

Dar revenind la PrazCoin, pe scurt, eu teoretic sunt milionar în PrazCoin, averea mea ajungând la echivaletul a 20.000.000 de dolari (americani). Practic însă eu nu-i pot scoate pe toți mâine, dacă vreau ori dacă presimt că piața fluctuează periculos. Pentru că n-am o bancă virtuală din care să-i scot și ceau. Nu – trebuie ca cineva din sistem să fie dispus să cumpere de la mine PrazCoin și să-mi dea bani reali pe el. John vrea 2 PrazCoins de la mine, nu-i pot vinde 15. Așa că-i vând doi și caut alt cumpărător. Ceea ce duce la situații amuzante cu milionari în Bitcoin care postează screenshot-uri cu averea din garsoniera părinților. Pentru că teoretic au PrazCoin în valoare de $20.000.000 dar nu pot vinde decât pe bucățele, în funcție de când și cum vrea să cumpere altcineva.

Al V-lea lucru care mă distrează în legătură cu bitcoin și alte criptomonede este argumentul anonimității. Care e promovat ca o modalitate de a rămâne departe de ochii malefici ai guvernelor asupritoare, un plus pe care omul de rând ar trebui să-l aprecieze. Doar că atunci când MtGOX a picat peste noapte și au dispărut în ceață milioane, factorul anonimizare a devenit brusc un impediment. Pentru că n-ai cum să dai de urma banilor pierduți. Același lucru se aplică și în cazul micilor furturi, când i se fură unui parola de la wallet și-l sărăcesc rușii de vreo $30.000 băgați în bitcoin. Atunci, brusc, ar fi mișto să nu mai existe factorul anonimizare și cel de descentralizare, să poți da de urma hoților. Doar că n-ai cum, pentru că anonimizarea e un plus pe care-l aduce sistemul. Ți-a dispărut PrazCoin-ul din wallet? Sănătate multă familiei, csf n-ai csf.

Aș mai scrie despre isteria bulbilor de lalea din Olanda dar mi-e teamă că apare careva să-mi explice că Bitcoin e diferit pentru că valoarea lui e întreținută de plăcile grafice care consumă curent. Și cu toate astea, olandezul care și-a vândut casa pentru un bulb de lalea tot mai putea mușca din el a pagubă când a căzut brusc piața. Gen ”măcar să alung gustul amar din gură cu un alt gust amar”. Când vor pica toate criptomonedele (monezile?) astea în următoarele luni tot ceea ce-ți va mai rămâne să muști e factura la curent.

Care trebuie plătită.
Cu bani reali.

Spor la minat din partea unui invidios care nu înțelege cum funcționează cu adevărat sistemul. PrazCoin are viitor, spre deosebire de PotatoCoin căruia îi prevăd un viitor sumbru (thanks Zsolti for the link). Zice Zsolti că un prieten de-al lui a făcut moneda asta; așa – la mișto. Și lumea a început la un moment dat să facă tranzacții cu PotatoCoin. Gen… acum valorează bani. Am râs.