Posted on aug. 31, 2018 | 0 comments

Cel mai ridicol film al lui 2018 trebuie să fie ”Superfly”. Este povestea unui gangster tânăr de culoare care ascede spre top folosindu-și cutia craniană, rareori în scopul de a crăpa fețele inamicilor.
Tipul este tot ceea ce trebuie să fie un gangster: tânăr, frumos, ambițios, înțelept, știe karate, cumva umil, cumva nobil. Și are nu una ci două iubite pe care le iubește și care se iubesc între ele și toți trei se iubesc într-o scenă de duș fierbinte pe muzică de saxofon.
Și Superfly ăsta nu trebuie să se încrunte. E ”cool” tot timpul. A fost crescut de un instructor Kung-Fu înțelept și a dobândit arta răbdării de la el. Folosindu-și intelectul superior dărâmă trei dușmani cu simple vorbe, și asta din prima scenă.
Prin contrast, inamicii lui sunt tot ceea ce urâm în gangster: aroganți, mulți, cu pile, fac chefuri în care aruncă cu bani peste stripteuze despuiate și unse cu șampanie. Superfly circulă printre ei ca un Batman care fură la fel ca ei dar e hotărât să fure pentru un bine superm: binele lui.
Avem lupte stradale în care Superfly nimicește cu lovituri de karate șase dușmani înarmați cu semiautomate. Scene cu mașini luxoase. Scene cu scene pe care femei dansează despuiate. Maldăre de bani. Droguri. Jocuri de noroc. Prin această lume dură și neiertătoare Superfly e o fantomă care trece neobservată. Îl observi prea târziu – de obicei după ce ți-a ucis jumătate din gașcă folosindu-se doar de cot și e la jumătatea drumului spre tine cu pumnul strâns. E un fel de ”Shaft” infractor, dar mai bun la suflet. Avem aur, și mai multe femei, dolari, blănuri de nutrie, pistoale aurite, lanțuri groase de platină, mașini de șase cifre.
Uitându-te la film alternezi între amuzament, milă față de clasa de jos din SUA care gustă așa ceva, amuzament amestecat cu un rictus abstract, confuzie, uimire și – din nou – amuzament. Pierzi niște neuroni, dar merită. Încă două filme de acest gen în 2018 și ajungi pe bancă în stația de autobuz povestindu-le incoerent străinilor că ”Life is like a box of chocolates”.
Un film care merită păstrat și arătat copiilor, nu înainte de a-i zgudui puternic de umeri până le clănțăne dinții în gură și a le urla cât poți în față ”Nu așa e viața reală!”, de preferință în germană, că sună amenințător și induce groază.
Superfly.