Posted on sept. 1, 2018 | 0 comments

Mi-am luat un Sony Digital Paper RP1/B. L-am găsit la reducere zilele trecute, pe la vreo $635. Cum nu livrează nimeni în afara SUA am avut noroc cu o prietenă care venea în România din țara lui Trump și mi l-a adus ea.

Ecran de 13”, stylus, 16GB spațiu de stocare din care 11GB disponibili, WiFi la 2,4 și 5GHz, Bluetooth, NFC. Citește exclusiv PDF-uri și pentru PDF-uri l-am luat. Bag multe studii de psihologie și sociologie săptămânal și mă cam săturasem să le citesc fie pe tableta de 10”, fie să le imprim. Pe tableta Android până făceam highlight sau luam notițe îmi uitam ideile sau îmi pierea cheful de citit. Cu Sony-ul e ușor: citești, scii pe el, subliniezi în real-time cu stylus-ul, se păstrează totul pe PDF.

E cât o coală A4 și textul are exact dimensiunea pe care o are când imprimi pe A4. Bateria ține vreo 3-4 săptămâni de uz cu WiFi-ul și Bluetooth-ul oprite. Cea a stylus-ului tot așa. Stylus-ul are o protuberanță magnetică care intră într-o nișă de pe marginea eReaderului așa că-l poți purta mereu cu el.

Are 349 de grame și e extrem de subțire. Vreo 4mm. Contrastul ecranului eInk e bun, se mișcă surprinzător de rapid. Poți evidenția, șterge, lăsa notițe scrise de mână cu diferite grosimi și culori (în PDF-ul exportat culorile sunt afișate).

În partea de sus are o mufă MicroUSB, butonul de start, cel de hard reset și butonul Home. Nu înțeleg de ce-au pus sus butonul home.

Stylus-ul are două butoane. Ții pe cel de jos și șterge. Ții pe cel de sus și face highlight la text. Nu le ții apăsate și poți scrie cu el.

Are vreo 2 tipuri vârfuri ce pot fi interschimbate. Unul mai dur și unul mai soft. Câteva tip-uri de schimb în cutie.

Pentru citit studii, manuale și reviste în format PDF este ideal.

…și are și mod landscape cu dual-view:

Dacă la modelul anterior (Sony DTP-CP1) mergea plug-and-play și detecta dispozitivul ca mediu de stocare extern, la modelul ăsta cei de la Sony au adoptat sistemul Apple și au făcut device-ul dependent de un software de-al lor. Care nu e doar extrem de nasol și greu de utilizat dar merge doar pe OSX, iOS, Android și Windows. Ca norocul am găsit niște scripturi Python care îndeplinesc aceeași funcție în Linux.

Așa că aseară am făcut pairing-ul device-ului în Linux. Are nevoie să genereze o cheie pentru fiecare dispozitiv cu care-l legi:

sudo dptrp1 --client-id .dtp-client --key .dtp.key --addr 192.168.1.170 register

.dtp-client și .dtp-key sunt chestiile de care ai nevoie și cu care vei lucra; știu – e DPT nu DTP dar am rămas în minte cu ”DTP”-ul de pe vremea presei scrise. IP-ul e adresa de clasă C din rețeaua locală WiFi. Root-ul eReaderului e Document/. Așa că pentru a transmite un PDF către DTP-RP1 facem

dptrp1 --client-id ~/.dtp-client --key ~/.dtp.key --addr 192.168.1.170 upload /home/cypress/Downloads/ New_Scientist_International_Edition_-_August_25_2018.pdf Document/Received/NS-25-08-2018.pdf

Pentru a downloada ceva de pe dispozitiv:

dptrp1 --client-id ~/.dtp-client --key ~/.dtp.key --addr 192.168.1.170 download Document/Received/NS-25-08-2018.pdf ./fisier.pdf

Alte argumente disponibile sunt delete, list-documents, list-folders, new-folder, register, screenshot, update, wifi, wifi-add, wifi-del, wifi-disable, wifi-enable, wifi-list și wifi-scan.

De exemplu ca să fac un screenshot de rezoluție mare ecranului (și implicit notițelor de pe el) dau un

dptrp1 --client-id ~/.dtp-client --key ~/.dtp.key --addr 192.168.1.170 screenshot sony.jpg

Tipul ăsta a mai făcut niște chestii mișto cu Linux și DPT-RP1 (script de sync automat, exportare de note și altele). Încerc azi sau mâine. Există și o aplicație Android – n-am încercat-o încă.

Plusuri: e subțire, rapid, ușor de lucrat cu el. Pentru ce-i făcut (PDF-uri în mediul business) își face treaba excelent. Bateria durează mult. E ușor – are greutatea unui teanc de 70 de coli A4; îl ții de colț cu o mână și nici nu-l simți. NFC, TOC navigabil. Ecranul gigantic e la același nivel cu marginile – o suprafață continuă, mată. Mod landscape pe care poți citit EPUB-uri convertite cu Calibre în PDF fix cum ai citi o carte deschisă. Funcție de ”Print to Sony” prin care poți trimite de pe laptop pagina web sau ecranul către DPT-RP1 și citi acolo texte mai lungi.

Minusuri: nu are slot MicroSD, nu are suport cloud (deși îl pot pune să facă sync cu folderul Mendeley în care-mi țin catalogul de studii în psihologie și sociologie în așa fel încât atunci când updatez baza de date de PDF-uri să se updateze și cea de pe eReader). Accesoriile sunt scumpe (husa originală e vreo $55 și e nasoală; 6 vârfuri extra pentru stylus costă vreo $20 parcă). Dependent de software-ul proprietar. Firmware deocamdată cu capabilități limitate (ultimul update – de la v1.2 la v1.4 – a fost în martie, parcă). Scump pentru un eReader, ieftin pentru un eReader de 13”. Non-DRM PDF-only.

I-oi face și un review video azi sau mâine.

Pentru ce-mi trebuie mie e ideal: citit studii științifice, ocazionalul New Scientist Mind/Scientific American ori manuale de psihologie/sociologie cu grafice, tabele, poze, infographics.

Specificații

Rezoluție de 1650 x 2200 dots; Ecran de 13” (338mm) E Ink Mobius; 1650 x 2200 pixeli, 207 dpi;


WiFi IEEE 802.11a / b / g / n / ac MIMO dual band 2.4 și 5 GHz;


Bluetooth 4.2;


NFC;


16GB spațiu de stocare;


Processor 1.2GHz quad-core Marvell IAP140 64-bit Iot;


2GB RAM;


Dimensiuni: 302.6 x 224 x 5.9mm; greutate: 349 grame;


Se încarcă complet în vreo 4 ore. Stylus-ul se încarcă în vreo 3 ore.


Firmware modificat bazat pe Android 5.1.1. Citește doar PDF-uri non-DRM

 

Aveți aici clipul de prezentare al celor de la Sony:

Tipul ăsta de mai jos i-a făcut un review imparțial și coerent acum un an. Noul firmware update a rezolvat problemele despre care vorbește în clip (imposibilitatea de a completa PDF-uri cu câmpuri editabile, de exemplu).

Merg să-mi fac cafeaua de dimineață.