Posted on ian. 24, 2018 | 0 comments

Nu mă mai satur de știrile cu și despre Bitcoin. Ori de câte ori am chef să râd caut ultimele știri despre moneda virtuală. Și dau peste chestii super-amuzante. Hai să le luăm – de exemplu – pe cele de azi. Începem cu faptul că Bitcoin e pe la $10.000 și ceva. Iar. ”Dar cum? Toate știrile spuneau că își revine”.

Hai să ne uităm peste evoluția lunii:

Arată sănătos, zic.

Între timp lumea vinde și fuge. Cam ca și ăia de la Stripe care se lăudau acum ceva vreme ca fiind ”primii ăia care plată Bitcoin”. Un fel de PayPal care-ți permitea să faciplăți și-n Bitcoin. Cu accent pe ”permitea”, pentru că știre azi: ”Stripe is giving up on bitcoin as a payment method”. Și de ce? Păi pentru că – citez – ”By the time the transaction is done, the price of bitcoin could have changed”.

Putem să ”ahahaha” în cor?

În 2014 CEO-ul Stripe rupea cămașa de pe el că Bitcoin trebuie adoptat pentru că e simplu și facil și alea. Acum – citez – ”the company said it doesn’t make sense to keep allowing merchants to accept a payment method that no one wants to use”. Trololel.

O altă știre mișto de tot, proaspătă, tot de azi dimineață: ”Benebit ICO Does a Runner with $2.7 Million of Investor Funds”. Pe scurt, niște cineva și-au făcut un website și-au început să accepte tranzacții cu monezi virtuale: Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Dodge, PrazCoin și alte chestii. Erau printre cele mai bine cotate site-uri de acest gen, rating high, grad de încredere înalt, chestii. Până ce și-a dat seama cineva ieri că pozele consiliului de înființatori erau ale unor învățători de la o școală de băieți din SUA (o clipă să mă opresc din râs). Moment în care ”consiliul” a dispărut cu 2,7 milioane de dolari. Unii zic că 4 milioane. De-aia e mișto moneda virtuală – nu știi niciodată cât ai pierdut defapt.

Noroc că tehnologia permite anonimizarea tranzacțiilor, ceea ce în traducere liberă înseamnă că tipii nu vor fi prinși. Citez din articol (pe care merită să-l citiți): ”Our hearts go out to those who might have lost their funds to this project”; ”On paper, Benebit looked legit, having been active on Twitter for over a year”; ”trust no one”.

Cu alte cuvinte ”ne rugăm pentru voi” și ”dar… erau activi pe Twitter”.

Dar e OK. Un ”expert Bitcoin” zice că Bitcoin va atinge un milion de dolari bucata. Îmi plac oamenii optimiști. Îl citez pe tip cum se auto-încurajează: ”Right now it’s 10,000, it will go 100,000 and then 200,000, 500,000”.

Așa – poc: 10-100-200-500-milion_cu_milion. Desigur – în interviu tipul omite să spună că acum nici o lună prețul fusese dublu. De-aia zic că-mi plac oamenii optimiști: ei văd jumătatea plină a paharului.

Nu știu dacă am amintit asta și-n articolul anterior, dar sunt sigur că am scris-o pe Facebook: Bitcoin-ului îi mai dau 5-6 luni. Și cred că-s generos când scriu asta. Văd online discuții despre plăci video și oameni care calculează câte să-și cumpere (cinci? șase?). Cam cum calculau românii câți bani să investească în Caritas prin anii ’90. Ăștia tineri nu știu de Caritas; ei știu de plăci video. E OK. Vor putea juca League of Legends (sau ce se mai joacă lumea azi) de șase ori mai bine.

Închei ca de obicei: sunt un invidios care nu pricepe tehnologia, ce înseamnă pentru viitor și ce-i aia ”criptomonedă”. *raises glass*