Posted on nov. 19, 2018 | 0 comments

Puține lucruri mă mai uimesc dar – recunosc – ieri am rămas mut.

Intră un domn pe grupul psihologilor români și pune o întrebare. Întreabă de ce a fost el diagnosticat cu deficiențe psihomotorii pentru că – uite – acum nu-și poate găsi un loc de muncă și ultimul angajator i-a spus că e ”prost”. Din poza de profil vedem că e rrom.

Intră în scenă stimabila doamnă Cutare care-i scrie scurt pe doi că are față de retardat și probabil de aceea e retardat. Mi-a fost efectiv jenă că respir același aer cu ea când am citit. Așa că n-o banez ci o pun pe modul silent 24 de ore (să nu poată lăsa alte comentarii) și-i las comentariu că nu-i deloc frumos ce-a scris, că e în stand-by o zi și că o rog pe viitor să se abțină de la comentarii de acest gen. Între timp rromul respectiv lăsa comentarii cu ”dar ce vreți să spuneți cu asta?”.

Și ce face doamna în cauză?

Păi șterge comentariul și-mi trimite mesaj. Reproduc prin copy/paste:

”Domnule, Răzvan T. Coloja, este absolut deplasat si inacceptabil sa evaluati comentariul meu in modul afisat in cadrul grupului.
In primul rand, persoana pe care o considerati o victimă [rromul], este de departe un element pe cat de oportunist pe atat de periculos; iar maniera in care răspundeți in conditii pe care se pare ca nu le puteti stăpâni nici macar profesional, lasa de dorit suficient incat sa ma retrag singura dintr-un astfel de grup.”

Înțelegeți cu ce am de-a face zilnic pe un grup de psihologi? Adică intră femeia asta care detestă rromii pentru că-i consideră ”elemente oportuniste și periculoase” și-l face pe un om cu probleme ”retardat”. Pe un grup de psihologi. Așa – la sec – neprovocată; doar pentru că poate. Iar după ce – absolut normal – o pun în stand-by și-i atrag atenția că ce-a făcut nu e deloc OK pe un grup de psihologi, își șterge comentariul ca o femeie vitează ce e, se simte lezată (tot ea), se consideră victimă (tot ea) și-mi trimite chestia de mai sus în care-mi explică cât de periculoși sunt rromii, că nu aveam niciun drept să-i ”evaluez ei comentariul” (deși eram moderator de grup și asta DUPĂ ce l-a evaluat ea ca ”retardat” pe domnul din discuție) și – mai mult… aș lăsa de dorit din punct de vedere profesional.

Efectiv m-am uitat prostit la mesaj. Pur și simplu am devenit mai prost cu 20% citindu-l.

Oamenii ăștia chiar există și bântuie prin online.

Și dau să-i scriu că intoleranța ei e depășită în intensitate doar de tupeu dar – hop – doamna Cutărescu lăsase mesajul după care, în mod convenabil, mă și blocase. Să aibă ea ultimul cuvânt. Un fel de ”am grăit și tot eu am dreptate”. Nu care cumva să-i țin morală din nou despre cum trebuie să-ți tratezi semenii.

Vorbim aici de specia aceea de român-victimă care zgârie mașini rânjind după care urlă ”au! AAAAU! Mă o-moa-ră!” și ”să vină televiziunea!” când e încătușat. Românul needucat dar cu un înalt simț al îndreptățirii.

M-am dus la culcare scârbit.

Am renunțat la funcția de moderator pe acel grup.