Posted on oct. 17, 2018 | 0 comments

De peste doi ani scriu despre Bitcoin și cei 8000+ de frați ai lui că moneda virtuală pur și simplu nu e sustenabilă. Acum că suntem în prag de poc și tot mai multe companii dau chix și tot mai mulți oameni se uită la monitor cu fețele în mâini, putem conclude că parcă-parcă am avut dreptate: nu poți crea din neant ceva și să-i spui ”monedă virtuală” și s-o justifici prin propria ei existență în condițiile în care nu are în spate absolut nimic – nici fiat, nici aur, nici petrol, nici o economie puternică (pentru că noi suntem ”descentralizați” și autonomi). Pur și simplu nu merge.

E fix cum ai acorda valoare de procesor octa-core i7 unei căpițe de fân. Așa – din burtă. Te apropii de căpiță și declari că toată grămada aia de fân e acum un procesor i7 și inviți lumea să cumpere. Și lumea cumpără din simplul motiv că și alții cumpără (FOMO – Fear Of Missing Out). Așa se face că avem acum milioane de investitori IT cu milioane de căpițe de fân care putrezesc pe câmpuri și numai nu procesează nimic. Și toți acești investitori încearcă acum să-și vândă unul altuia câte puțin fân la 5-7% din valoarea cu care l-au cumpărat.

Așa se face că apar eu, cu 20+ ani experiență în Linux server-side și trec fumând pe câmp și apare ”investitorul” cu zâmbetul larg și încearcă să-mi vândă niște i7. Așa că mă uit lung la el, mă uit la căpiță și-i spun că ”omule… e fân… se să fac cu el?”. Moment în care investitorul dă ochii peste cap dezvăluindu-și albul globurilor și începe o tiradă dementă despre descentralizare, taxe, bănci malefice, ecosistem Bitcoin și alte aiureli. Ca un adevărat propovăduitor al fânului.>

Fix așa și cu furtuna de cripromonedă: se dă o mână de oameni fără educație economică ce vehiculează termeni pompoși precum ”descentralizare” sau ”tranzacții criptate” sau ”blockchain”. Oameni care acum sunt săraci lipiți. Tether s-a dus în jos zilele trecute, Bitfinex nu mai permite retragerea banilor invocând ”probleme cu băncile” (chit că azi-noapte s-a aflat că au – totuși – o relație activă cu o bancă din Hong-Kong) iar Bitcoin flutctuează haotic între $6200 și $6500 după ce acum 10 luni era la $20.000.

Oamenii cu căpițele lor de fân nu sunt fericiți.

Și apare Nouriel Roubini în fața Senatului SUA, craca economică, și tipul ăsta cu doctorat și experiență le explică foarte calm că nu poți vorbi despre ”descentralizare” în ecosistemul monedei virtuale în condițiile în care peste 90% din ”mining” se face de către chinezi. Ori că taxa de extragere a unui Bitcoin e de $55 și că e absurd să te bați în piept că băncile sunt malefice atunci când cumperi o pizza cu echivalentul a $5 în Bitcoin și plătești o taxă de tranzacție de $55 între timp. Le spune că 81% din ICO-uri (Initial Coin Offerings) s-au dovedit a fi scheme Ponzi, de au dispărut ”afaceriștii” cu banii în Belize, că un ecosistem cu 8000+ tipuri de monedă nu e sustenabil și că singurul uz practic al Bitcoin-ului e să speli bani sau să cumperi droguri de la cartelurile mexicane. Moment în care deținătorii de căpițe încep să spumege abundent și să delireze din nou: ”Tether, Bitcoin, Ethereum, blockchain, anonimizare, independență”. Pentru că așa funcționează în viața reală – investitorul de 17 ani cu muci la gură și al cărui cumul de cunoștințe economice nu trece dincolo de conceptul de ”pușculiță roz” îi explică pe Twitter profesorului doctor în economie unde greșește.

Între timp fânul putrezește pe câmpii și soarele care apune aruncă umbre lungi peste căpițe.