Posted on feb. 5, 2018 | 0 comments

M-am distrat de minune ieri. Bitcoin și celelalte monezi ale viitorului și-au pierdut parașutele și au plutit lin spre pământ ca niște nicovale scăpate din avion. Dar nu de-aia am râs. Căderea era de așteptat – doar vorbesc despre asta de câteva săptămâni. Nu – am râs de oamenii de pe Twitter.

Am cont pe Twitter de prin 2010 dar nu prea l-am folosit. Dar un profesor de economie afirma acum o săptămână că vine potopul și au intrat experții bitcoin să-i explice doctorului în economie de ce greșește. Așa cum știau ei mai bine: cu glume, meme-uri, ridiculizări, texte de tip ”fac screenshot la ce-ai zis și ți-l trimit peste o săptămână”. Și printre ei era un tip care mi s-a părut cel mai amuzant. Și-i lăsase profesorului un meme zilele trecute și ieri m-am simțit dator să-i răspund:

Bitcoin ajunsese ieri pe la $6.600. Asta n-ar fi o așa mare problemă. Până la final de săptămână cade sub $4.000. Problema e că mulți oameni și-au investit averile, ipotecat casele și fermele sau au împrumutat bani de la bănci ca să guste din felia monedei virtuale. Edificator în acest sens e screenshotul de mai jos în care un tip povestește cum stătea la masă în restaurant cu soția și vorbeau de bitcoin și apare chelnerul cu pizza și se bagă în discuție. Omul luase Bitcoin de tot ce avea când moneda era la +$19.000.

Exact aceeași mentalitate domină acum pe Twitter: oamenii se încurajează reciproc: ”acum e timpul să cumpărați”, ”își va reveni”. Se împart poze cu crash-ul cutare din 2012 când Bitcoin căzuse și se ridicase din nou; se fac paralele. Ceea ce oamenii ăștia nu înțeleg e că – da – atunci a mers. Acum nu va mai merge deoarece China, India, Rusia, Sua și alte țări pur și simplu zic ”nu”. Băncile zic ”nu”. În 2012 nimeni nu dădea un scuipat pe Bitcoin așa că da – și-a permis să se ridice.

Asta nu-i oprește pe studenții de pe Twitter să se bată reciproc pe spate. Schadenfreude. ”E perfect OK. Știam că asta se va întâmpla, anticipasem. Am cumpărat acum când prețul e încă mic și am să râd când ajunge iar la $20.000. Ați putea și voi urma exemplul meu”. Cam așa poți sumariza 90% din discuțiile Twitter de ieri pe tema Bitcoin. Restul de 10% sunt economiști și analiști care își șterg lacrimile de râs când văd Tweet-uri ca cel de mai jos:

Citiți și chestia asta când aveți vreme. Pensionari și proprietari de ceasornicării și brutari și sudori care au auzit de Bitcoin și s-au aruncat cu capul înainte. Oameni care-s extrem de supărați acum că și-au lăsat economiile de o viață în ceva ce… pur și simplu nu înțelegeau. Au văzut aurul lucind în apă și s-au aruncat cu haine cu tot fără să se întrebe dacă știu să înoate ori dacă nu care cumva curentul e puternic.

Mă uit acum în globul meu de cristal și-am să vă spun ce se va întâmpla în zilele următoare:

– moneda virtuală are să scadă și mai mult; undeva sub $4.000;

– lumea se va panica și va începe să vândă, ceea ce va face ca toate monezile virtuale să pice și mai mult;

– momentan, în SUA, ca să minezi un Bitcoin ai nevoie de circa $5.000: curent, sistem de răcire, alte chestii; după ce Bitcoin scade sub suma aia nu va mai fi rentabil să minezi Bitcoin pentru că efectiv ieși în pierdere; tipul ăsta le zice bine.

– mass-media va începe să publice povești triste despre cutare fermier care a cumpărat la $19.000 și acum îl dă banca afară din casă. Povești de genul ăsta prind la lume și ziarele vor avea har Domnului mii de astfel de cazuri din care să aleagă – unele mai triste ca altele. Drept urmare omul din clasa de jos și cea mijlocie le va citi și nu va mai investi în cripto-chestii, ca să nu ajungă precum chelnerul de mai sus, cel care aduce tava cu pizza și explică economie virtuală;

– tot mai multe țări și bănci vor pune capac tranzacțiilor crypto; explică-i lui Xuan-Chi, plantator de sfeclă, de ce a putut cumpăra Bitcoin în ianuarie cu cartea de credit a lui fiu-său iar în februarie nu mai poate extrage banii ca să salveze măcar 30% din ce-a investit; sau lui John mecanicul de locomotivă cum să alerge cât mai rapid la banca aia care încă mai emite carduri cu care poți converti Bitcoin în cash și de ce de acasă până la tejghea a pierdut 40% din fondul dedicat studiilor copiilor săi.

– estimez că cel târziu la final de lună Bitcoin va ajunge undeva pe la $2.500.Criptomonezile au murit. Dacă ați investit și v-ați retras la timp cu profit – sincerele mele felicitări. Dacă ați băgat bani și ați ieșit în pierdere – condoleanțele mele. Dacă ați cumpărat aparatură de ”minat” în valoare de $15.000 cu gândul că vă veți scoate investiția – din nou, condoleanțele mele.

Voi chiar credeați că apariția din neant a 1.800 de criptomonede nereglementate și care funcționează pe principiul 1 praz = 1 praz vă va face milionari? Serios-serios? Și că veți putea funcționa independent de Stat și bănci și anonim și alea-alea? Pe bune?

Și vorbind de praz, PrazCoin-ul meu încă e la mare căutare și e singura monedă virtuală care rezistă. Nu cade ca restul; urcă vertiginos. Click aici să cumperi.

/Update: ora 05:36 dimineața. Un Bitcoin e la $6.211. Pare că-și revine destul de bine; ca Michael Jackson de altfel.

In other news, VISA și Mastercard trollează superb: tocmai au anunțat că tratează monezile virtuale ca pe ”cash advances”. Crypto-maniacii vor sări în sus de bucurie că ”uite – în sfârșit – băncile recunosc Mămăligă-Coin ca fiind BANI adevărați”. Două lucruri de tastat aici în timp ce mă calmez din râs: 1. un ”cash advance” vine cu o taxă de 5% din valoarea lui la extragere, asta pe lângă ”taxe de tranzacție” de alți 4%; mai mult – rata dobânzii la un cash advance VISA sau Mastercard e de vreo 25%; mai pe limba românului, VISA și Mastercard își dau high-five reciproc și fac extragerea de criptomonedă cât pot ei de scumpă; 2. au lansat vestea nu ieri, nu acum o săptămână, ci acum – când Bitcoin horcăie în colb; gen ”lovitura de grație” lol. Un fel de ”hai – ia mă niște cox, că văd că mori de sete”.

Îi mai țineți minte pe ăia care explicau cu saliva curgând din gură avantajele Bitcoin? Lipsa de reglementare, anonimitatea tranzacțiilor, independența față de bănci și Stat, descentralizarea, moneda poporului? E OK să râdeți de ei. Nu așa – din sadism – ci așa, ca mine: conștient că ironia și umorul sunt singurele lucruri pe care oamenii le pricep când sunt prea concentrați pe varianta lor a dreptății. Nu – serios: luați un amic care are bani băgați în ceva cryptocurrency și întrebați-l ce crede: se ridică piața odată cu Amy Winehouse sau nu? Vedeți ce zice. Pentru că veți primi aceleași explicații: ”nu-i panică man”, ”am cumpărat acum cât era jos”, ”HODL”, ”în luna mai va fi la $50.000”, ”nu Lamorghini dar măcar un Skoda acolo”, ”a căzut și altădată și și-a revenit”. După care dați-i link către chestia asta: India tocmai a declarat crypto-chestiile ca fiind ilegale. Nu ”dubioase”, nu ”trebuie declarate”; ilegale: scurt pe doi.

Merg să-mi fac cafeaua de dimineață. Un Bitcoin e la $6.001.