Posted on mai 4, 2018 | 0 comments

I cooked today. PHP editing later.

Ouă pane/umplute, cu fishsticks și cartofi natur în sos.
Răbdare – rețeta e lungă.
1. Se pun patru ouă la fiert până se întăresc apoi se bagă într-un vas plin cu apă în care băgați cuburi de gheață din belșug.
2. Curățați un cartof mare și puneți-l la fiert în apă cu un pumn de sare. Cât se fierb/răcesc puteți face restul chestiilor.
3. Se iau alte două ouă, se sparg, se bat într-o farfurie, se adaugă puțină sare și piper.
4. Se iau alte două ouă din care păstrăm doar gălbenușurile pentru că facem maioneză. Punem gălbenușurile într-un vas cu gât lung, peste ele sare, piper, o linguriță de oțet de mere, o lingură de muștar; se toarnă 200-220ml de ulei de floarea soarelui. Se pune mixerul în vasul cu gât lung până atinge baza lui și se pornește unde se ține zece secunde; după zece secunde începeți să ridicați încet de tot mixerul ca să nu se taie maioneza. Mai puteți adăuga sare și piper după gust.
5. Într-o farfurie adâncă puneți 1 lingură de praf de țelină, 1 linguriță de sare, 1 lingură de pătrunjel tocat, 1 lingură de mărar uscat și tocat, 1 lingură din maioneza preparată mai sus, 1 lingură de muștar. Scoateți ouăle din apa cu gheață, le tăiați în două, scoateți gălbenușul întărit și adăugați-l în farfurie. Amestecați bine zdrobind cu furculița și păstrați jumătățile albe de ou.
6. În altă farfurie înaltă puneți 1 lingură de sare grunjoasă, 1 lingură de praf de usturoi, 1 lingură de piper negru, 1 lingură de piper de cayenne, 1 lingură de chili, 1 lingură de zahăr, 1 lingură de praf de chimen, 1 lingură de paprika și 4 linguri de pesmet. Amestecați bine pesmetul cu restul condimentelor.
7. Puneți făină într-o altă farfurie adâncă.
8. Puneți ulei de floarea soarelui la foc mediu într-o tigaie mică și adâncă.
9. Se iau acum jumătățile albe de ou, se dau pe rând prin făină, apoi oul bătut, apoi prin pesmetul cu condimente și se bagă în uleiul încins vreo 15 secunde (până devin rumene și ruginii). După ce scoateți fiecare jumătate de ou fiert din ulei așezați-o pe o farfurie pe care ați pus în prealabil un șervețel, ca să absoarbă uleiul.
10. În uleiul încă încins puneți fishstick-urile până devin și acestea rumene, le așezați apoi pe farfuria cu șervețel ca să absoarbă și acestea uleiul.
11. Cât se răcesc ouăle scoateți cartoful și băgați-l în apă rece.
12. Se ia o ceapă verde și se taie mărunt coada.
13. Se iau trei linguri de maioneză, două de smântână și două de sana, se adaugă sare, piper, mărar uscat (sau proaspăt-mărunțit fin) și o lingură de coadă de ceapă verde tăiată mărunt. Se amestecă până ce sosul are consistența smântânii.
14. Se iau jumătățile de ou făcute pane și se umplu pe rând cu amestecul de la punctul 5 (cel cu gălbenușurile de ou sfărâmate). Se așază totul pe farfurie în cerc împreună cu fishstick-urile.
15. Scoateți cartoful din apa rece și tăiați-l în felii cam de 5-7mm grosime. Așezați feliile în mijlocul farfuriei și turnați peste sosul de la punctul 13.
16. Totul se decorează cu coadă de ceapă verde și mărar uscat presărat discret deasupra întregului ansamblu. Tot pentru decor și culoare puteți tăia trei-patru felii de morcov pe care să le așezați în mijloc.
17. Se lasă la răcit după care se pune la frigider. Se mănâncă rece și e bestial.