Posted on ian. 14, 2018 | 0 comments

Mă uitam peste ce condiții de emigrare sunt în țările civilizate, acum că Trump a decis că SUA va impune un sistem de puncte similar cu cel australian. Nu că mă bate deocamdată gândul de emigrare, dar așa – din curiozitate mi-am făcut testele pentru SUA, Canada, Noua Zeelandă și Australia. Așa – cu worst case scenario (gen nu iau punctaj maxim la testul de limbă ci punctaj mediu) ca să văd ce iese. Și le-am trecut cu brio pe toate. Nu că aș avea probleme cu engleza și n-aș fi capabil să obțin un punctaj decent la un Toefl sau ceva echivalent (apropos – costă cam 200 de euro un test Toefl), dar am zis că merg pe scenariul pesimist.

Și-apoi m-am uitat să văd de ce am șanse să obțin vizele alea și-a reieșit că toate țările astea caută oameni cu studii superioare în domeniul în care vor să profeseze. Dacă aș fi vrut să merg în SUA sau NZ ca și bucătar sau inginer, cel mai probabil nu m-ar fi primit cu studiile din IT și psihologie. Nu mi-ar fi ieșit la punctaj. Dacă merg însă ca psiholog sau om în IT deja sar lejer peste limita de puncte cerută. Pentru că 33-50% din punctajul ăla e dat de studiile superioare în domeniul în care vrei să lucrezi. Tabel mai jos: cât valorează educația în domeniu (în puncte) din totalul de puncte cerut de fiecare țară. Cred că n-ar strica să fac un masterat în IT în paralel cu doctoratul de sociologie, just in case. Nu de alta dar în IT poate am șanse să fac mai rapid bani peste hotare decât cu psihologia, mai ales că bănuiesc că în cazul psihologiei trebuie niște echivalări ca să te accepte ăia în omonimul lor al Copsi.

Și am făcut iar haleală ieri seară: paste carbonara cu extra tomato sauce și niscaiva smântână.

Dar ce m-a preocupat zilele trecute a fost Urumi – o armă indiană absolut brutală. Aparte de un costum de cavaler medieval sau un pistol nu găsesc nimic cu care să poți contracara chestia asta. E o sabie cu lamă flexibilă de vreo 2cm lățime și 1,6m lungime. Lama e de obicei din oțel ascuțit dar s-au găsit și variante din cupru. Urumi poate avea una, două, trei sau mai multe asemenea lame atașate unui mâner. Până la 24 din câte am citit. Iar lungimea e și ea variabilă, cu unele asemenea săbii depășind patru metri în lungime. E deosebit de folositoare atunci când te înfrunți cu mai mulți oponenți.

Într-un clip am văzut cum un tip a tăiat nouă pepeni suspendați în jurul lui în sub o secundă. E pur și simplu terifiantă, eficace și greu de manevrat. Riști să-ți tai singur nasul sau gambele dacă nu ai antrenament. Partea bună e că adversarul nu prea are ce face, fie că are scut, fie că nu. Pentru că lamele alea se curbează dincolo de marginile scutului atunci când îl lovesc și-i secționează mâna. Asta ca să nu vorbesc despre zgomotul infernal pe care-l face un Urumi când pocnește podeaua sau ce impresie lasă în celălalt când vede vreo 3-4 fâșii de oțel întortocheate cum grăbesc spre el.