Posted on mai 26, 2018 | 0 comments

Mi-au apărut două articole recent. Unul în rubrica mea din ”Bihoreanul” – ”Psihologia generației pierdute” și un altul pe Psihoradea – Psihologia școlii – Activități de cunoaștere și autocunoaștere la elevi”.

Cu ocazia asta am pus și-un banner pe Psihoradea care duce către coloja.com. Sunteți liberi să-l preluați:

Și-am fost la o conferință internațională de sociologie aici în Oradea unde am vorbit despre Linux, open-source și cum le putem folosi în cercetarea sociologică.

Iar alaltăieri am făcut o ciorbă de fasole absolut bestială. Dan mi-a zis că trebuia să pun tarhon în loc de leuștean dar eu zic că a ieșit superb.


N-am mai avut chef să fierb fasole uscată de vreo trei ori așa că am folosit două conserve de fasole roșie pe care le-am turnat în oală cu un litru de apă și dat focul la maxim.
Se taie mărunt o ceapă mare, albă, se aruncă în oală. Se taie un morcov mărunt, o jumătate de ardei roșu – se aruncă în oală. Se pun trei linguri de ulei de măsline, o lingură mare de untură de gâscă (trust me). Se taie două bucăți de cârnat afumat, groase de un deget și lungi de vreo 25-30cm fiecare în felii de vreo 5mm grosime. Se taie salam de vară în vreo 5-6 felii groase de vreo 3-4mm și discurile de carne se curăță de înveliș și se taie în patru, în cruce. Se aruncă și astea în oală. Se adaugă trei linguri mari și generoase de sos de roșii.
Două lingurițe de sare, una de piper. Trei linguri de boia dulce, o ligură de chili, una de leuștean, trei de mărar tocat mărunt (da – trei), o lingură mare de pătrunjel tocat mărunt și patru foi mari de dafin; se bagă în oală.
Când scade apa mai turnați vreo trei pahare apoi băgați înăuntru slănină. Eu am pus o felie groasă de vreo 5mm, lungă de 10cm și lată de vreo 4cm, tăiată în vreo 5-6 bucăți egale.
Amestecați din când în când. Se lasă pe foc mare vreo 45 de minute. Cum scade apa mai turnați câte un pahar, cât să aveți aproape doi litri de lichid. Lăsați în clocot totul și după 45 de minute puneți focul pe mic și mai lăsați vreo 10 minute să bulbucească pe-acolo.
În funcție de preferințe mai puteți pune sare și piper.