Posted on oct. 29, 2017 | 0 comments

Am laptopul ăsta de vreo 6-7 ani. Sunt la a treia baterie nouă cumpărată pentru el. Are un procesor Atom, doar 2GB RAM (neupgradabili), ecran de 10” și HDD de vreo 250GB. Dar îl iubesc, că e mic, portabil și cu Linux pe el se mișcă bine. Țin atât de mult la el că vreme de 5 ani mi-a fost laptopul principal, de mergeam cu el la facultate și acasă tot pe el lucram.

Și mi-am luat un i5 la un moment dat și am lăsat Dell Mini-ul în sertar. Acum a venit vremea să-l scot de la praf, că la doctorat parcă e mai fain să duci un laptop mic decât ditai Acer-ul de 16”. Problema e că nu eram sigur dacă kernelurile astea noi și desktop managerele merg decent pe configurația asta slabă.

Ubuntu nu boota, Linux Mint nu boota, CentOS nu boota, doar Elementary OS Loki se instala pe el. Și e frumos Loki dar e un mess la repository-uri, de se bat cap în cap pachetele. Așa că install Ubuntu Mate 16.04.3. Care Ubuntu nu bootează deoarece kernelul crede că laptopul are tastatură iluminată și pornește /var/lib/systemd/backlight/platform-dell-laptop:leds:dell::kbd_backlight care la rândul lui blockează bootarea. Așa că la prima boootare pornim kernelul cu parametrul

systemd.restore_state=0

după care scăpăm de fișierul-problemă cu

sudo systemctl mask systemd-backlight@leds\:dell\:\:kbd_backlight.service

E un bug din 2015, prezent în kernelurile din gama 4.x de pe mai toate distribuțiile Linux. Se manifestă cu Dell Mini 1012 și 1018 (plus încă câteva modele Dell).