Posted on dec. 9, 2018 | 0 comments

Bitcoin a scăzut la $3.400 și e în picaj direct. Estimez că până în februarie e gata cu tot ce-i criptomonedă și ne putem întoarce la realitate. Luați-l de exemplu pe tipul din clipul de mai jos. Clip care grăiește de la sine. Uitați-vă în ochii lui de angajat KFC care și-a făcut el calculele cum să ajungă milionar pompând dioxid de carbon în balonul din cauciuc.Ca el sunt mulți. Și încăpățânați. Nu pricep cum de ceva născut din neant care mergea atât de bine s-a reîntors în neant. Doar toată lumea spunea că Bitcoin e viitorul iar Nouriel Roubini, laureat Nobel în economie, e doar un tip invidios care nu vrea să facă omul sărac avere.

Am auzit tot felul de teorii conspiraționiste care necesită coif din staniol: că există bancheri care au un plan de distrugere a bitcoin-ului. Că ăsta e sfârșitul care marchează un nou început glorios și că acum e momentul să cumperi. Că e mâna celor de la VISA. Că.

Oamenii pur și simplu au îndeajuns de multe mecanisme de coping nesănătoase cât să-i ajute să dea piept cu realitatea. Acum o săptămână râdeam în curtea facultății de cum bitcoin e în picaj direct și-apare X. Investitor Bitcoin. Și fără să-l întreb sau somez eu ori ceva de genul ăsta a pus rămășag cu mine pe o pizza că până la Crăciun bitcon trece de 5000. Sau 6000. Nu mai țin minte exact. Dar așa – cu încredere. Și-am încercat să-i explic la om la modul rațional că… Dar nu. El vrea să mănânce o pizza, el va câștiga pariul, zâmbete ironice. Așa că am bătut palma – ce era să fac? Acum bitcoin scade pe zi ce trece și ori de câte ori îl văd prin curte pe la facultate îl salut cu ”ah, domnul Bitcoin, se apropie Crăciunul, aș mânca și eu o pizza”. Și-aici intervine ce ziceam mai sus: omul e atât de convins și implicat în visul criptomonezilor că deși de la pariu și până acum bitcoin a scăzut cu 25-30% încă insistă să-mi explice că-și va reveni. Așa că dau din umeri și-mi fumez țigara liniștit, conștient că niciodată nu pun pariuri pe care nu le pot câștiga.

Vedeți și conversația de mai jos, ca să înțelegeți nivelul oamenilor care au băgat bani în chestia asta și disperarea la care ajungi când crezi că economia e ceva magic cu care poți jongla cum vrei tu:

Nu-s adorabili?

Ca tipul de mai jos care face calcule cu încrederea unui bancher de pe Wall Street și-și pierde mințile fix ca vânzătorul de hot dog care n-a primit restul corect:Și fix cum îi șade bine românului, acum când totul e gata și lumea își strânge bagajele – pac – apar afaceriștii dacici:

M-am spart de râs. Automat Bitcoin la fostul Billa din Oradea (actualul Carrefour).
Era coadă la el.
Glumesc; consumă doar curent.
Au prins băieții perfect momentul să lanseze automate de-astea prin țară. Bitcoin a scăzut la 3.400 azi și e ca avioanele alea care au prins rezervor gol la 3.400 altitudine: picaj lent dar sigur, măcel inevitabil, isterie la bord.