razvanMă numesc Răzvan T. Coloja. Mi-a plăcut de mic să scriu. Sunt născut în 1979 în Oradea, oraș în care mi-am petrecut întreaga viață și în care sper să apuc să mai trăiesc tot ceea ce a mai rămas din ea. Am lucrat o vreme în presa scrisă – mai exact în nișa IT. Am fost redactor la ”CONNECT Magazine”, redactor-şef adjunct la revista ”MyCOMPUTER” şi redactor-şef al revistei ”MyLINUX”. Cu timpul am trecut în rândurile celor ce practică freelancing-ul online, rămânând prins de acest segment al jurnalismului. Scriu articole pentru diverse reviste de specialitate de peste hotare și mă consider a fi ceea ce unii numesc drept ”mercenar literar”. Mă ocup printre altele de întreţinere de servere Linux, SEO şi – ocazional – webdesign pe platforme deschise. Am lucrat patru ani ca administrator de rețea, trei ca administrator baze de date.
În prezent sunt psiholog acreditat de Colegiul Psihologilor din România.

Am absolvit în Oradea Facultatea de Litere în 2001 (specializarea Biblioteconomie, cu o lucrare de licenţă în microbiologie)
Facultatea de Ştiinţe în 2003 (specializarea Informatică, cu o lucrare de licenţă în sisteme de operare alternative)
Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane în 2015 (specializarea Psihologie, cu o lucrare de licenţă în influenţa minoritară şi conformitate non-normativă)
Masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii din cadrul Universității Oradea (cu o lucrare de disertație numită ”Contrastul ca răspuns estetic emoțional în ficțiunea transgresivă în raport cu elemente literare explicit-afective”).
Am o diplomă de statistică în SPSS acreditată de ANPS (Asociaţia Naţională a Psihologilor Şcolari) şi una de analist programator acreditată de Ministerul Educaţiei.
În prezent sunt doctorand în Sociologie, tot la Universtatea Oradea, cu o bursă privată și una universitară.

Aparte de calificările de mai sus dețin și următoarele funcții:

  • Technical editor al Journal of Psychological and Educational Research;
  • Technical editor al International Journal of Education and Psychology in the Community;
  • Technical editor al Education and Applied Didactics;
  • Technical editor și redactor al Cercului de Cercetare Sociologică din Oradea;
  • Redactor colaborator al publicației Bihoreanul în cadrul rubricii săptămânale Psihologul Bihoreanului;
  • Redactor colaborator al revistelor Psychologies, Linux Magazine, Ubuntu User Magazine precum și al altor publicații de profil.

Printre pasiunile mele se numără IT-ul, muzica și literatura. În IT sunt îndeosebi interesat de sistemele de operare alternative și întreg curentul Open-Source (cu precădere Linux), în special partea server-side. În muzică tind mai mult spre rock (de la postrock la trash la black metal), nihilist pop, dark ambient; dacă ar fi acum să numesc rapid câteva formații care mă definesc, acestea ar fi Rome, Spiritual Front, Ordo Rosarius Equilibrio, Lamb of God, Fear Factory și Slayer. Literatura a fost una din primele mele amante, începând cu Edgar Poe și culminând ani mai încolo cu cei din curentele Generation-X și Beat Generation. Dacă ar fi să alcătuiesc o listă a autorilor mei preferați, printre ei s-ar număra cu siguranță Edgar Allan Poe, Craig Clevenger și Frank Herbert.
Îmi place mult sociologia, îmi plac psihologia socială şi cognitivă. Citesc istorie, cărţi de economie şi politică asiatică, în special ceea ce ţine de regimuri totalitare. Citesc SF uneori, citesc studii ştiinţifice, cărţi de sociologie. Sunt îndeosebi interesat de instituţiile totale.
Prezentul site servește drept tavă online a cărților mele și totodată drept o carte de vizită electronică, în caz că cineva vrea să mă contacteze. Am publicat cinci romane şi diverse texte în antologii şi reviste literare; am două studii ştiinţifice publicate în reviste de psihologie acreditate şi vreo 6-700 de articole IT în reviste naţionale şi internaţionale şi pe diverse site-uri cunoscute de profil (Linux Magazine, Ubuntu User, linux.com şi altele).
Legat de activitatea mea în beletristică, scriu pentru că-mi place să scriu. Scriu pentru că-mi place să mă joc cu imaginile formate de cuvinte, să îndoi frazele până ce din ele iese ceva cu totul aparte, să mă joc cu expresiile și să fac cititorul să amețească la un moment dat. Îmi place să afirm că există romantism într-un cadavru, putreziciune în cavalerie, seducție în boală și frumusețe în regret. Dacă ar fi să încadrez undeva scriitura mea, locul ideal – consider eu – ar fi în ”transgressive fiction” cu influenţe neo-noir. Asta ca să vă dau o idee încotro mă îndrept.
Celălalt site al meu este psihoradea.com.