Posted on ian. 27, 2018 | 0 comments

Încep prin a afirma din nou cu capul sus că sunt un ignorant care nu înțelege tehnologia, viitorul și chestiuni elementare de economie virtuală. In other news citiți asta. Pe scurt, cel mai vechi exchange BTC din lume avea 10.000 de conturi noi pe zi la început de 2017. Acum au peste 100.000 pe zi. Text despre cum au trebuit să angajeze de zece ori mai mulți oameni și despre cum efectiv nu fac față cererii. Și la prima vedere pare o dovadă solidă a faptului că Bitcoin și restul valutelor virtuale prind contur. Dacă te iei însă după logică avem așa:

febra aurului din SUA; mii de imigranți cumpără târnăcoape în draci și merg să caute aur prin Oregon; singurii care ies bine din toată chestia asta sunt cei care vând echipamente de mineri (sic);

criza lalelelor din Olanda; valoarea unui bulb ajunge la prețul unei case;

Caritas – anii 90; nu există român să nu investească în Caritas; unii își vând mașinile ca să bage 10.000 de lei azi și să scoată dublu peste o săptămână;

dotcom boom-ul din anii 2000: mii și mii de startup-uri deschid servicii care mai de care pentru că Internetul e viitorul și miroase a bani:

saltul investițiilor imobiliare de dinainte de criza financiară; toată lumea cumpără apartamente în rate în speranța că se va îmbogăți din chirii sau vânzări;

Când omul vrea să se îmbogățească rapid face ce vede că fac alții și nu se mai ia după istorie, logică și chestii de-astea inutile. Se aruncă înainte cu capul și bagă tot ce are în ultima chestie despre care vorbesc ziarele. Uitând că americanii nu s-au îmbogățit toți săpând după aur, că bulbul de lalea a ajuns să valoreze cât un bulb de lalea, că cei de la Caritas ne-au tras țeapă, că toate startup-urile de dinainte de dotcom boom au dat faliment și că imobiliarele au plonjat la criză de unii se chinuie și acum să vândă blocuri goale construite prin 2009.

Dar moneda virtuală e ceva sigur. E ceva ce va merge. De data asta există bani pentru toată lumea și n-are cum să facă poc. Cu cât mai mulți bani se fură și cu cât mai mulți experți (ca mine) avertizează, cu atât lumea se încăpățânează și știe mai bine. ”N-are cum să facă poc, DOAR AM INVESTIT ATÂT BĂNET” – cam asta e logica.

Tot in other news, băncile sunt malefice. Din nou. Btcxchange – ceva startup românesc care se ocupa de Bitcoin and whatnot își anunță clienții că de la 1 februarie nu mai face plăți în bani cu care poți cumpăra pâine pentru că a patra bancă în decurs de un an le-a închis contul. Undeva, într-un birou, patru bancheri malefici joacă poker și râd malefic. Cam asta e explicația oamenilor. Dar să vedem comunicatul ”oficial” care e absolut ilar. Mi-am permis să evidențiez cu bold dezacordurile și greșelile gramaticale ale antreprenorilor de la Btcxchange.

Nivel al limbii române: bitcoin.

Pe data de 22 Ianuarie, compania noastra a primit instiintare de la Idea Bank prin care se comunica inchiderea conturilor bancare in termen de 15 zile (desi legal trebue sa primim instiintare cu 60 de zile).

Este al 4-ulea cont bancar inchis de catre banci pentru compania noastra in ultimele 12 luni. A fost luata decizia sa nu mai cautam conturi bancare noi. Motivul acestei decizii este ca schimbarea conturilor incontinuu si lipsa unei solutii bancare stabile nu ne permite sa ne dezvoltam afacerea in tempo-ul propus.

Orarul operatiunilor fiat:

Depunerile si retragerile fiat pe conturile BTCxChange vor fi efectuate pana pe data de 1 Februarie. Va rugam sa retrageti soldurile in fiat (RON, EUR, USD) pana la aceasta data.
Incepand cu 1 Februarie veti putea depune/retrage fonduri doar in Bitcoin.

Toate fondurile fiat ramase pe conturi la data de 1 Februarie vor fi convertite in Bitcoin la cursul zilei si creditate in conturile clientilor. Nu vom putea efectua plati in valuta nationala, deoarece nu vom avea cont bancar.
Aceasta situatie este una neordinara pentru noi, deaceea fiti gata de niste retineri la retrageri in timp ce noi solutionam toate detaliile legate de inchiderea conturilor.

Planul nostru a fost mereu sa dezvoltam o platforma de tranzactionare bitcoin de talie internationala. Pentru a creste volumele substantial trebuiau effectuate cateva modificari la parametrii de lucru, si anume: micsorarea comisioanelor si investitii substantiale in promovare. Toate aceste actiuni presupun sacrificarea rezultatelor de termen scurt pentru rezultate de termen lung. Insa neavand incredere in prestarea serviciilor bancare pe termen lung, am fost nevoiti sa ne concentram la rezultatele de termen scurt, deoarece ar fi irational sa sacrificam rezultatele de azi pentru un viitor incert. Iar rezultatele de termen scurt necesita parametri diametral opusi: comisioane inalte si economie pe promovare.

De ceva timp lucram la lansarea unui nou proect de exchange, care va fi complet descentralizat si necenzurabil, fara legaturi cu sistemul bancar. Un produs care in viziunea noastra se va putea dezvolta fara frictiuni inutile din partea birocratie si nu va putea fi impiedicat de nici o persoana care 1) nu intelege nimic in domeniu dar 2) are putere de a semna hartii care decid soarta unei afaceri.

Pentru noi, aceasta situatie este una binevenita deoarece ne da inboldul necesar sa ne concentram la proectele care de mult timp le dorim dar suntem constransi in timp sa lucram la ele din diverse motive legate de operatiunile legate de afacerea cu bancile.

Pentru cei care se intreaba daca aceasta situatie este un semn rau pentru bitcoin, va putem spune doar urmatoarele: este anume datorita faptului ca noi credem in bitcoin si in crypto in general ca luam decizia de a nu urmari alte conturi bancare cu atata usurinta si motivare. Ori in continuare noi vom pasi mai adanc in lumea crypto, exchange-ul fiat-btc fiind o afacere exact la granita intre sistemul bancar si crypto.

In ultimele approx. 14 luni de cand a fost relansat btcxchange sub echipa noua, am invatat foarte multe despre sistemul curent al lucrurilor. Un mecanizm arhaic de luare a deciziilor, cu oameni incompetenti dar cu putere de a opri afaceri. Sistemul bancar arata ca un dinozaur care se canibalizeaza singur pe el, ori banca nu mai este un furnizor de servicii ci un privilegiu de care poti fi lipsit in orice moment si fara preintampinare. Cine va avea de castigat in urma unei astfel de abordari va arata timpul, insa simtul nostru este ca sistemul bancar intra intr-un stadiu de descompunere si sunt doar 2 intrebari care conteaza: 1) cat timp va dura si 2) cat miros urat va produce in proces.

Incurajam antreprenorii sa se implice in spatiul crypto, sa caute oportunitati de a oferi valoare adaugata, sa produca profit in crypto si sa evite parteneriate cu sistemul bancar sau orice sistem birocratic. Lumea crypto ofera oportunitati ample de a duce afaceri si intelegeri deterministe, fara subiectivism si interpretari multiple, fara legislatie stupida si contraproductiva si fara raportari nimanui. Si cel mai important, ofera posibilitatea de a creste afacerea, unica limita fiind imaginatia voastra si puterea de procesare a blockchain-ului care inevitabil va creste semnificativ cu trecerea timpului.

Contractele Smart introduse pe Ethereum si alte platforme ofera un domeniu extrem de fructuos pentru tehnicieni care cauta un spatiu de aplicare a cunostintelor sale. Cu siguranta aceste contracte vor deveni parte a constructiei sociale si vor deveni tot mai populare. Intrand in acest spatiu veti deveni unii din primii experti intr-un domeniu care ne va inconjura in viitorul apropiat.

Voi incheea aceasta adresa cu un mesaj de recunostinta pentru toti clientii care au folosit serviciul nostru pana acum si speram sa lasam o parere buna in urma noastra. Cu unii din voi speram sa interactionam in viitor prin prisma altor proecte.

Rezumat: băncile miros pericol așa că pun stop tranzacțiilor; băncile sunt malefice; ”dar ăsta e un lucru bun pentru noi deoarece ne permite să [insert motiv aici]”; mai mult ”mergem înainte și vă încurajăm să mergeți cu noi înainte pentru că legea e rea”; ”vom avea și alte proecte la fel de glorioase, fiți pe fază după ce nu mai facem plăți”; ”aveți șansa să deveniți experți dacă nu fugiți de noi, bitcoin este viitorul”.

Dacă nivelul limbii române din comunicat nu este un indicator al gradului de încredere pe care-l poți avea în așa ceva, poate vă trezește partea cu ”patru bănci” ori cea cu ”ne pare rău dar peste patru zile nu mai puteți extrage”.

E delicios când citesc chestii de genul acesta, formulate într-un ton pozitiv și presărate cu ”dar asta e defapt o chestie bună, stați să vă explic…”.

Ca o paranteză – lol: ”proecte”, ”încheea”, ”inbold”, ”neordinar”… Aveam un coleg care se exprima așa în scris. Și da – în caz că vă întrebați – minează monede virtuale la greu. Va ajunge bogat, nu ca mine care doar scriu texte pe un blog.