Posted on ian. 7, 2019 | 0 comments

Țin minte că pe Internet am intrat pentru prima oară cândva pe la mijlocul anilor ’90. Prin Dial-Up, cum era datina la vremea aceea. Prima formă de comunicare peste care am dat a fost chat-ul. Nu m-a prins, mai ales că a sta mult online însemna să plătești o groază de bani la RomTelecom. Dar un episod mi-a rămas în memorie: când am intrat cu Darius pe un chat random ca să discutăm și noi cu cineva din altă țară și ne-a abordat un tip. ”MD” își zicea. L-am întrebat de la ce anume vine ”MD” și ne-a scris că ”Master Dick”. Am râs cu muci, am dat logout.

Apoi au urmat forumurile. În ziua de azi nu se prea mai vizitează dar pe la finalul anilor ’90 toată lumea era călare pe forumuri. Apoi a urmat IRC-ul și – implicit – MIRC-ul. Ei – MiRC nu m-a atras deloc; am intrat de vreo două ori la o sală de internauți, am văzut haos, am ieșit.

Pe la începutul anilor 2000 apăruse Yahoo Messenger. Toată lumea comunica prin YM. Singura formă de comunicare instantă online care mi-a plăcut: îți setai lista de contacte și apoi aia era. Au apărut alternative ca GTalk sau SkyPe și o sumedenie de alte programe de nu mai știai la care să comutezi. Americanii foloseau exclusiv MSN sau AIM, europenii erau pe YM.

Apoi a apărut Digg, cam pe la mijlocul anilor 2000. Au apărut Hi5 și MySpace pe care am intrat cam de două-trei ori, din curiozitate; n-am înțeles nimic, am ieșit. Apoi Facebook și Twitter. Toată lumea era pe Facebook și mă chema pe Facebook iar eu mă încăpățânam să stau pe Yahoo Messenger până ce într-o zi am văzut că nu mai e nimeni online acolo. Așa că-n 2009 mi-am făcut și eu cont, de voie de nevoie.

Cam tot pe-atunci încercau cei de la Google să lanseze G+ și toată lumea era convinsă că va fi următoarea pâine cu pateu. Eu eram extrem de sceptic, că oamenii nu ofereau nimic nou. Din câte știu s-a și închis, dacă nu mă înșel. Digg s-a vândut pe $500.000 după ce-au refuzat o ofertă de $40 de milioane.

Și exact ca în cazul YM/MSN, europenii-s pe Facebook, americanii pe Twitter, țările rusofone pe VKontakte, asiaticii pe Wechat. Fiecare pe felia lui, să nu izbucnească război între superputeri.

Au trecut peste 20 de ani de când am discutat prima și ultima oară cu ”Master Dick”. Mă întreb ce urmează în materie de comunicare online. Tehnologiile de tip FaceTime nu prea au prins.

De ceva vreme mi-am făcut cont pe VKontakte. Strict pentru cărți și reviste electronice, că e raiul pirateriei acolo. Dar platforma e mult mai bine concepută ca Facebook – trebuie să recunosc. Poți partaja melodii în format MP3, fișierele sunt stocate direct pe serverele lor, interfața e mai intuitivă.

Noroc că e-mail-ul e încă aici.