Posted on feb. 6, 2019 | 0 comments

Suntem un popor de un snobism feroce. Fe-RO-CE. Sub 10% din populația țării a citit mai mult de o carte în viață (conform statisticilor INS de acum câțiva ani). Să citești în România e deja privit ca pe ceva între ”eveniment” și ”modă”. Pușcă netul de oameni care-și laudă bibliotecile și glorifică fericirea lecturii.

Cum să explic eu mai bine cât de bizară e chestia asta?

Imaginați-vă un sat rupt de lume cu o populație de vreo 75-100 de suflete. Case de chirpici și o singură tarabă care e totodată brutărie, ABC și birtul comunității. Din moși strămoși toată lumea poartă opinci din roată veche de Dacie 1310 și hainele sunt lăsate pe cale maternă din femeie în femeie, cârpite și răs-cârpite. Și intră în scenă Ion. Mergând cu căruța la furat de lemne Ion găsește o pereche de adidași rostogoliți de vânt sau uitați de un turist. Sunt pe măsura lui așa că Ion îi încalță. Când era copil a văzut o pagină ruptă dintr-un Nekerman vechi și un german din 1978 purta cam așa ceva.

Și de-atunci nu trece zi în care Ion, cu paharul de muștar plin de rachiu între degetele murdare, să nu vorbească la birtul satului sau prin vecini despre frumusețea alergatului. Sau ce sănătos e să mergi pe jos. Despre cum adidasul modelează laba piciorului mai bine decât opinca. Despre culori, șireturi, cauciuc alb. Seara Ion aprinde o lumânare și-o pune în geamul care dă spre uliță și-și pune adidașii acolo: să vadă întreg satul că el nu poartă opinci și să nu uite ce adidași are el.

La 270km depărtare e Brașovul. Lumea merge la servici, pedalează, urcă scări. Tot al treilea om are adidași în picioare și nimeni nu postează pe Facebook zilnic despre cum i s-a schimbat viața în bine de când se încalță cu adidași. Să ai pantofi e ceva normal; precum e comunismul în PSD.

Flashback către geamul crăpat și gălbui al lui Ion. Pe adidași scrie ”Punia” iar Ion se apleacă peste ei să-și întrebe vecinul căprar dacă are loc în pivniță de opt saci cu cartofi; că – uite – nu mai are unde să-și țină adidașii.

Așa și cu românii care anunță pe toată lumea că ei citesc. Ăia din civilizație se uită la voi ca la iobagii de Ev Mediu: confuzi, dar curioși cine-i Irina Binder.