Este al doilea roman al meu, publicat la început de 2011 la editura Herg Benet. O a doua ediție adăugită a fost publicată în iunie 2017 la editura Crux Publishing. Subiectul cărții se învârte în jurul Bisericii și al clericului, prezintă socialul religios din punctul de vedere al unui ateu. Personajul principal este vag mizantrop, lucrează pentru diferite culte religioase și este chemat în scenă ori de câte ori Biserica dă de necaz și se confruntă cu probleme mai mult sau mai puțin spinoase. Ceea ce am încercat să dovedesc cu Recolta roșie a fost faptul că până și preoții sunt oameni, iar oamenii sunt sortiți greșelilor dictate de natura umană. Că sexul și religia se pot îmbina ca să creeze ceva armonios, că fața Bisericii, așa cum este percepută de majoritatea oamenilor, nu este tocmai acel halou de lumină sfântă pe care se chinuie de secole să-l reprezinte.
În termeni stradali, eroul romanului este un fel de agent secret al clericului, chemat să intervină înainte ca presa și ochii lumii să prindă știință de existența preoților pedofili, a furtișagurilor din rândul lor și a perversului care se ascunde dincolo de straiele preoțești. În plan paralel tratez noțiunile adiacente spiritului religios al românului: superstițiile, nevoia de atenție din
partea divinului dar și cum aceste lucruri se intersectează cu umanismul care – sper eu – zace încă în fiecare dintre noi.

Opinii critice

Mela Ruja Diaconu
Mela Ruja Diaconu Blogger de carte
Cartea asta mi se pare în primul rând îndrăzneață. […] O carte care m-a încântat. Ironia ei îmi place. E reală până la confundare cu realitatea zilei de azi.
recenziicartibune.com
recenziicartibune.com blog
O carte pe care o am în bibliotecă de vreo 2 ani și pe care am luat-o la întâmplare cu mine. Apoi am vazut-o intr-un wishlist al cuiva și am zis: de ce nu? Mă bucur ca am citit-o și cred ca oricine ar trebui să o facă. Felul în care Coloja scrie mi s-a părut mie plin de sarcasm și ironie. Am avut impresia ca personajul râde de se prăpădește în timp ce povestește.
Ciprian Trip
Ciprian Trip Cititor
O recomand tuturor celor care ştiu să facă distincţia dintre nud şi pornografie.
raidudapirati.blogspot.com
raidudapirati.blogspot.com blog
Recomand această carte tuturor celor care doresc o porție de realitate tranșantă, celor care s-au săturat de imaginea imaculată pe care diverse cleruri încearcă să și-o atribuie, tuturor celor sătui de manipulare prin frică și de o societate condusă prea mult de biserică.
Cristian Cărpenaru
Cristian Cărpenaru Cititor
Cu un stil direct, onest și înțepător, scriitorul oferă un inedit colorit al lumii, al societății și al trăirilor.
Mara Mădălina
Mara Mădălina bibliocarti.com
Şocant, tulburător, captivant, romanul lui Răzvan T. Coloja are darul de a zgudui din temelii universul credinţei şi de a crea fisuri evidente în piedestalul Bisericii. O scriere cutezătoare ce te va marca emoţional, un roman aparţinând ficţiunii transgresive care te provoacă la analiză, „Recolta roşie” poate fi socotit un must read al acestui sezon.
breathingtheworldweb
breathingtheworldweb blog
Şi pentru că nu pot porni la o plimbare fără un prieten de nădejde în geantă, optez pentru o carte şi anume „Recolta roşie” de Răzvan T. Coloja – un transgressive capabil să provoace întrebări şi introspecţii. Am mai citit cărţi scrise de acest autor, printre care Aer şi MSbP – o altă carte must read – şi mi-a plăcut stilul direct şi felul în care foloseşte frazele pentru a tranşa problema. Din nou întâlnim acelaşi limbaj accesibil şi aceeaşi tendinţă de a ridica întrebări existenţiale la fileu. De data aceasta ne lovim de sacru şi profan puse faţă în faţă fără o graniţă delimitată între ele. Avem parte de relaţii bolnave, de vieţi şi gânduri toxice, de agăţări disperate de superstiţii… vă las să lecturaţi!
Iulia Albotă
Iulia Albotă Cititor
Fun fact, tocmai ce-am găsit Recolta roșie redusă 40%, este că merită? Da, uite, am îndrăznit să îi fac reclamă lui Coloja. Dacă îmi place cum scrie, why not?

De unde puteți cumpăra Recolta roșie:

ONLINE

DIN LIBRĂRII

  • Lanțul de librării Alexandria
  • Librăria BookStory din Cluj-Napoca
  • și alte librării din țară

Preview

Download (PDF, 609KB)