Romanul l-am scris între 2000 și 2004, pe fragmente. Nu speram să iasă ceva concret din el, mai ales că fragmentele erau dispersate pe mai multe idei. În 2009 l-am scos de la naftalină, l-am corectat și l-am trimis sub formă de manuscris mai multor edituri. Primii mi-au răspuns cei de la Vremea, urmați la două săptămâni de Curtea Veche. Cum semnasem deja cu Vremea, am mers pe această filieră până la capăt.
Fabrica de furnici e povestea unui programator certat cu lumea care se învăluie în propriile lui fantasme până ce ajunge să le perceapă ca fiind reale. Substituie propriile vise concretului până ce singura realitate rămâne cea pe care și-a făurit-o singur. În plan paralel, cartea tratează mai multe subiecte, variind de la social la religie la dragoste, toate prin prisma unui autor aflat la debutul literar.
O recenzie a cărții (semnată Marius Miheț) și detalii despre subiectul ei găsiți în revista Familia, numărul 11 din decembrie 2009.

Recenzii:

Cât de bine construieşte Coloja decorul uman se observă din finalul ce dezvăluie inexistenţele. Ambiguitatea, înclinaţia spre farsă şi limbajul poetic sunt şi atuurile lui Răzvan T. Coloja. […] În întregul lui, romanul este bine gândit, construit fără fisuri evidente, cu un stil salubru ce trădează multiple disponibilităţi artistice. Răzvan Teodor Coloja este un autor care, la fel ca mulţi colegi de generaţie, dacă s­-ar dedica mai mult literaturii, ar putea deveni un scriitor important.

Marius Miheţ – critic literar, revista ”Familia

[…] adevărul e că romanul e al naibii de bine scris.

Bogdan Bele (fost jurnalist)

Are 127 de pagini, primul gand care m-a lovit a fost „cam putine pentru un roman.” Dupa ce ajungi la jumatate ai alta impresie. Ca tot sunt la capitolul acesta, mie cartea mi s-a parut extraordinara.”

Graţian Lascu – gratianlascu.com

M-a şocat. M-a surprins. M-a bulversat. E genul de carte, pe care ai vrea să o savurezi din plin […]”

Alina Gâdoiu – Efemeride

De unde puteți cumpăra Fabrica de furnici:

ONLINE