News from the Underground – 18 noiembrie 2017

Posted by on Nov 18, 2017 in Uncategorized | 0 comments

Am fost azi la o conferință de psihologie, am participat la un workshop. Mai am una weekendul viitor la Timișoara. Iar dacă tot a fost Back Friday am luat un mini-frigider pentru cabinet:

Și acum am dat grep recursiv la câteva sute de mii de fișiere și aștept să termine ca să pot lua output-ul și să dau grep din nou prin el după alte chestii. Între timp a apărut primul sezon din Punisher așa că în loc să scriu lucrarea pe care trebuie să o prezint peste o săptămână la Timișoara mă pun la un episod. Procrastinarea e ceva magic.

Și-a apărut Firefox Quantum și e incredibil cât de rapid se poate mișca pe Linux. Am citit pe net că cei cu Windows nu sesizează diferențe majore dar la mine se mișcă de cel puțin două ori mai rapid.

Mi-a sosit și tastatura nouă pentru laptopul Dell Inspiron Mini 10 1018. Cea veche avea patină iar tastele N, B și încă vreo două nu mergeau numai dacă erau apăsate bine de tot. Singurul meu regret cu netbook-ul ăsta îndrăgit al meu e faptul că nu suportă mai mult de 2GB RAM în el. În rest e perfect pentru luat notițe pe el la doctorat.

Și până nu uit: în curând apare un album nou APC. Prima piesă e la liber pe YouTube.

Reducere de Black Friday la cărțile mele

Posted by on Nov 17, 2017 in Literatură | 0 comments


De curiozitate m-am uitat pe site-uri să văd ce reducere s-a aplicat la fiecare din romanele mele. Și dacă tot am făcut asta am zis să vă dau o listă mai jos. Reducerile semnificative le au cei de la eMag și elefant.ro:

Fabrica de furnici11,51 lei (eMag)

Soldați ai terebentinei23 lei (eMag), 22,53 lei (elefant.ro)

Pangeea, toamna13 lei (eMag), 18,27 lei (elefant.ro)

Recolta roșie23 lei (eMag), 23,31 lei (elefant.ro)

Aer și MSbP23 lei (eMag), 20,16 lei (elefant.ro)

News from the Underzone – 16 noiembrie 2017

Posted by on Nov 16, 2017 in Uncategorized | 0 comments

Mi-a apărut azi un nou articol în rubrica ”Psihologul Bihoreanului”: ”Cum văd românii viitorul?”. Pe plan literar mi s-a luat ieri un interviu pe care îl găsiți aici: ”Un amplu interviu cu Răzvan T. Coloja”. Vorbesc despre cărțile mele și alte chestii. Roberto Kuzmanovic vorbește aici despre romanul meu ”Recolta roșie”. A fost mare buzz cu romanul zilele astea pe net; lansarea e la Romexpo în weekend, la târgul de carte Gaudeamus.

Also this.

News from the Interzone – 14 noiembrie 2017

Posted by on Nov 14, 2017 in Literatură, Psihologie, Sociologie | 0 comments

Zile agitate. Retușez scripturi BASH și Python și alerg de colo-colo. Luni a fost Pink Monday la TestCentral și cu ocazia reducerilor de 43% am făcut plinul la teste psihologice. Cu excepția lui MMPI-2 mi-am luat tot ce-mi trebuia: MCMI-III, FPI-G, EPQ-R, HDI, STAI-Y. Lunile următoare dau o raită și pe la RTS și Cognitrom să-mi iau Beck Depression Inventory, un Raven și-un OMNI-IV.

La finalul lunii merg la Timișoara, că am susținere de lucrare acolo. E o conferință numită Timisoara Workshops on Research Methods: Network Science Applications In Social Sciences. Merg cu chestia de mai jos:

Gathering and processing Internet data for social science studies using Linux and open-source tools

Linux is an open-source operating system, freely available, that comes with command line tools that can be used for data parsing and mining. With the use of a few BASH shell scripts a researcher can gather data from entire websites without the need of having database access to said websites. Linux scripts can also be used to automatically collect, filter, arrange and export the data te either a MySQL database or a CSV file for the researcher to use. Access to YouTube’s, Google’s, Facebook’s and Twitter’s APIs can be made use of by the help of Python and BASH schell scripts to automatically and periodically gather sociological reports crafted to fit to the researcher’s needs. Parsing such digital information with timed cron jobs on Linux systems greatly simplifies research and with the help of PHP scripts and a LAMP server statistical data can be generated and viewed online or offline. BASH and Python scripts can also interoperate with R such as to parse data into R scripts, run said scripts and automatically generate user-friendly tables and 3D graphs. By using free and open-source tools that can communicate with one another you need just a little imagination to automatically make a PC or server do your biding and save you hours of manual work.

Iar weekendul acesta merg la o altă conferință aici în Oradea: ”A Cincea Conferință Ştiințifică În Domeniul Psihologiei Comunitare Organizată În România”. E un workshop sâmbătă la care vreau să particip și tocmai am achitat taxa de participare.

Și am lucrări de scris și studii/cărți de citit și tot ce vreau e să mă pun cu tableta în brațe și să recitesc seria de comics ”Crossed”. Vorbind de tablete, am primit un iPad 9,7” WiFi de 32GB. Cum nu sunt cunoscut pentru toleranța mea față de produse Apple rămân la tableta mea Samsung.

Am început să scriu și pe site-ul Cercului de Cercetare Sociologică din Oradea (tutorialele video sunt făcute de mine). Anul viitor cândva pe la început (probabil) îmi apare și o carte cu articole de psihologie.

Tot în weekend e Târgul de Carte Gaudeamus la București. Editura Crux Publishing va fi și ea acolo (Romexpo, pavilionul central, standul 108). Va avea loc lansarea de carte pentru ”Recolta roșie” ediția a II-a și tot de acolo veți putea cumpăra și celelalte cărți ale mele.

Am tot trebăluit pe la cabinet în ultimele săptămâni. Pus tablouri pe pereți, (imprimat tablouri cu specific psihologic și pus în ramă), adus mobilă, setat două imprimante (în caz că una rămâne brusc fără toner sau se blochează), pus LinuxMint pe un laptop, setat router, sistemul de alarmă și altele. Am angajat o firmă să ne facă și curățenie pe-acolo că după renovări arăta a zonă de război. Momentan arată ca în clipul de mai jos. Culorile, texturile, dimensiunile sunt 1:1. Mai am de făcut mici modificări la clip dar în mare asta e:

Lansările editurii Crux Publishing la Gaudeamus 2017

Posted by on Nov 14, 2017 in Literatură | 0 comments

Recolta roșie, de Răzvan T. Coloja

Invitat special: Alexandra Medaru (scriitoare, critic literar)

În romanul Recolta roșie, scriitorul premiat național Răzvan T. Coloja îndrăznește, în același stil transgresiv cu care ne-a obișnuit, să „atace” însăși instituția bisericii, orice nume ar purta ea. Nici un tabu, nici un mit, nici o credință, nici o cutumă nu rezistă analizei scriitorului – rece, nemiloasă, tranșantă, șocantă prin sinceritatea sa. Păcatele clerului sunt scoase la iveală de personajul-narator și apoi bine acoperite, căci acesta este rolul pe care îl joacă: PR-ul din umbră, omul bun la toate, anonimul care salvează imaginea instituției și face orice ca adevărurile să nu iasă la iveală – contra unor sume deloc de neglijat.

Într-o lume marcată de extremism religios și de ample scandaluri publice implicând clerul, cartea lui Răzvan T. Coloja reprezintă o palmă aspră pe obrazul ipocriziei religioase. „Atunci Domnul a făcut să plouă foc şi pucioasă din cer de la Domnul, peste Sodoma şi Gomora”, se spune în Geneză, dar în romanul Recolta roșie, Sodoma și Gomora sălășluiesc în sânul bisericii, nu dincolo de zidurile ei…

“Recolta roșie” numită ”romanul toamnei 2017”

Posted by on Nov 11, 2017 in Literatură | 0 comments

Cei de la Bibliocarti au făcut o recenzie a romanului meu ”Recolta roșie”, text care m-a flatat de la titlu: ”Romanul toamnei 2017 sau must-read this autumn”. Citez din conținut:

Şocant, tulburător, captivant, romanul lui Răzvan T. Coloja are darul de a zgudui din temelii universul credinţei şi de a crea fisuri evidente în piedestalul Bisericii. O scriere cutezătoare ce te va marca emoţional, un roman aparţinând ficţiunii transgresive care te provoacă la analiză, „Recolta roşie” poate fi socotit un must read al acestui sezon.

Click on the pic

Posted by on Oct 31, 2017 in Literatură | 0 comments

Halloween may be over but the book sale is not…

Linux pe Dell Inspiron Mini 10 1018

Posted by on Oct 29, 2017 in Linux | 0 comments

Am laptopul ăsta de vreo 6-7 ani. Sunt la a treia baterie nouă cumpărată pentru el. Are un procesor Atom, doar 2GB RAM (neupgradabili), ecran de 10” și HDD de vreo 250GB. Dar îl iubesc, că e mic, portabil și cu Linux pe el se mișcă bine. Țin atât de mult la el că vreme de 5 ani mi-a fost laptopul principal, de mergeam cu el la facultate și acasă tot pe el lucram.

Și mi-am luat un i5 la un moment dat și am lăsat Dell Mini-ul în sertar. Acum a venit vremea să-l scot de la praf, că la doctorat parcă e mai fain să duci un laptop mic decât ditai Acer-ul de 16”. Problema e că nu eram sigur dacă kernelurile astea noi și desktop managerele merg decent pe configurația asta slabă.

Ubuntu nu boota, Linux Mint nu boota, CentOS nu boota, doar Elementary OS Loki se instala pe el. Și e frumos Loki dar e un mess la repository-uri, de se bat cap în cap pachetele. Așa că install Ubuntu Mate 16.04.3. Care Ubuntu nu bootează deoarece kernelul crede că laptopul are tastatură iluminată și pornește /var/lib/systemd/backlight/platform-dell-laptop:leds:dell::kbd_backlight care la rândul lui blockează bootarea. Așa că la prima boootare pornim kernelul cu parametrul

systemd.restore_state=0

după care scăpăm de fișierul-problemă cu

sudo systemctl mask systemd-backlight@leds\:dell\:\:kbd_backlight.service

E un bug din 2015, prezent în kernelurile din gama 4.x de pe mai toate distribuțiile Linux. Se manifestă cu Dell Mini 1012 și 1018 (plus încă câteva modele Dell).

Cabinet – randare 3D

Posted by on Oct 27, 2017 in Psihologie | 0 comments

Nu mai sunt multe de făcut. Puțină curățenie și de instalat o chiuvetă nouă.

Azi am instalat routerul, imprimantele, am legat laptopul la ele.

News from the Interzone – 25 octombrie 2017

Posted by on Oct 25, 2017 in Uncategorized | 0 comments

Dacă săptămâna trecută am scris despre ”Autismul digital și autismul virtual”, azi a apărut un articol nou în rubrica ”Psihologul Bihoreanului” – ”Consumul de marijuana grăbeşte apariţia schizofreniei”. În rest am de citit o tonă de texte și de scris altele pe care le-am tot amânat de vreo două săptămâni. În plus m-am înscris la o conferință de psihologie și mă bate gândul să mă înscriu și la una de sociologie; așa adun eu concomitent credite CPR și credite pentru doctorat.