Taximetriștii vin și pleacă

Posted by on iun. 24, 2019 in Uncategorized | 0 comments

Taximetriștii vin și pleacă

Am să încerc să explic pe înțelesul noilor generații sintagma ”Ai carte – ai parte” pentru că știu că a devenit atât de răspândit mesajul încât s-a perimat. Când eram tânăr nu o pricepeam nici eu și mi se părea doar ceva vehiculat de pensionari.

Păi hai s-o luăm așa: ai 16 ani; sau 19 ani. Ești la liceu sau ai intrat la facultate. Toată viața ta ai copiat la teze, ai chiulit de la matematică, ai bătut cafenelele în ora de istorie și ți-ai făcut fițuici la fizică. Cumva-cumva ai trecut de Bac (în caz că l-ai trecut) și ai ajuns la facultate unde faci aceeași chestie. Sau poate ești încă în liceu și visezi să dai la Drept dar ai doi de cinci la gramatică.

Și te gândești că ”ce mare brânză?”; dacă ai putut să te strecori prin sistem până la vârsta asta va merge și de acum încolo. Și ai avea perfectă dreptate în majoritatea instanțelor: așa cum ai copiat într-a X-a vei putea copia și în clasa a XII-a. Dacă ți-a mers la liceu va merge cel mai probabil și-n facultate. Vei fi extrem de ușurat(ă) să afli chestia asta. Scopul tău e să obții cumva diploma aia pentru că toată lumea are diplomă și doar n-oi fi tu mai prejos. Restul sunt detalii. Te descurci tu.

Problema e că nu. Nu te vei descurca.

Permiteți-mi să detaliez:

Știi toți profesorii ăia care nu te-au prins copiind? Ăia de-ai râs că i-ai fraierit la teză sau examen venind cu ”casca” sau fițuici? Ăia toți, fără excepție, știau ce faci. Ai scăpat neprins datorită lor, nu datorită dibăciei tale în ale inspiratului de la colegul de bancă. Iar după ce s-a terminat testarea și-ai plecat acasă zâmbind au plecat și ei acasă; tot zâmbind. Au văzut sute de copii ca tine – toți cu același zâmbet satisfăcut pe față. În plus, cadrul didactic știe trei chestii: că 1. salariul lui e același, că treci, că nu; 2. după ce termini liceul sau facultatea nu mai ești responsabilitatea lui; și 3. – după ce primești diploma îți va dispare zâmbetul rapid. Va termina promoția ta și-i vei povesti iubitului/iubitei ce drum anevoios ai parcurs, cu slalom-uri printre restanțe și amenințări de corijență. Iar foștii tăi profesori vor face probabil aceeași chestie, dar la modul intern: amintindu-și pentru ultima oară de tine și râzând nițel cu vocea lăuntrică.

Pentru că după ce ai diploma de Bac sau cea de licență dai piept cu viața. Planul tău era să mergi în Spania pentru că doar proștii au facultate. Ori poate să te angajezi programator dacă tot ai terminat IT. Ai diplomă doar. Și vei merge în Spania sau la interviul de job și vei da acolo de 80 de oameni fix ca tine: aceleași haine, aceeași vârstă, aceeași înălțime, aceleași studii. Toți strângând în mâini diplomele lor și memorând în gând prezentarea personală: ”Mă numesc Cimpoi Gavril și-s aci să lucrez”.

Să luăm acum scenariul fericit: cel în care tu, din 80 de oameni, ești ales să lucrezi în corporație. Sau să lucrezi în Spania ca ”ceva”. Ți s-a pregătit biroul, primești laptop, se negociază salariul. Te simți bine – ai mai trecut un ”hop”. Ai job. Și-l pierzi după o lună. Pentru că nu știi să faci absolut nimic. Știi materiile alea la care ai copiat în liceu sau facultate? Ei – alea aveau rostul de a te pregăti nu pentru a obține un loc de muncă bun ci pentru a-l păstra. Vezi tu – loc de muncă prinde oricine știe minți la interviu. Loc de muncă BUN nu au mulți însă. Ai mințit și te-ai șerpuit cumva printre 80 de candidați, ai avut noroc și te-au ales pe tine. Problema e că șeful tău știe doar de Capitalism, nu de cafele în prag de sesiune. Ăla n-a ajuns șef al propriei lui firme pentru că ar fi chiulit de la chimie non-stop. Și-acum s-a pricopsit cu tine: ”inutilul”; ”inutila”. Un om cu diplomă care nu poate tasta o funcție în cel mai lejer limbaj de scripting. Juristul care nu știe unde să găsească Monitorul Oficial. Contabila care nu înțelege fracții. Așa că dă din umeri, te zboară, face un nou interviu de angajare și-l ia pe cel care n-a copiat la examene ci a învățat toate lucrurile alea de care tu ai fugit.

E vară. Ai scăpat din sistemul de învățământ. Stai în fața unei firme în care nu vei mai intra vreodată și strângi în mâini diploma aia. Te liniștești cu gândul că vei reuși în locul următor. La interviul următor. Ți-a mers în școală, va merge și aici.

20-30 de ani mai târziu ești tot taximetrist cu diplomă în IT. Îl duci acasă de la gară pe un tip care-ți pare cunoscut de undeva dar nu-l poți nicicum plasa în memorie. E proful tău de mate din liceu. Coboară la destinație, îți plătește cursa și se îndepărtează zâmbind.

Nu te-a recunoscut.

Taximetriștii vin și pleacă; n-ai cum să ți-i amintești pe toți.

Un al doilea cluster pe care l-am făcut

Posted by on iun. 23, 2019 in Linux | 0 comments

Am văzut săptămânile trecute că exista un Cluster HAT pentru Raspberry Pi și-am fost curios. E un controller board care vine atașat peste un Raspberry Pi 3 B+.

Atașate pot fi 4 Raspberry Pi-uri Zero sau Zero W. Eu am cumpărat 4 Raspberry Pi-uri Zero (din locuri diferite pentru că nu poți cumpăra decât o bucată per persoană).

Controllerul are un EEPROM ce poate fi accesat printr-un FTDI la 3,5V dar am instalat un beta Raspbian Linux 9 făcut special pentru el care are o sesiune screen cu acces verbose la ce se întâmplă în EEPROM. Am luat și 4 seturi de LED-uri multicolore de la Pimoroni ca să am informații vizuale despre fiecare nod. Aștept să vină tot de la ei și headerele în formă de ”L” ca să pot suda pe plăci ledurile.

E mic, compact, frumușel.

Am luat un cooler extern de laptop, pe USB, și l-am tăiat cu flexul, pilit frumos, extins cablurile. Am făcut un stand ca să aibă răcire activă și din partea de sus, și din cea de jos.

Ulterior am eliminat câte doi piloni metalici din fiecare stâlp ca să fie mai compact iar coolerele să fie mai apropiate de cluster.

Pe nodul master am pus și heat sink-uri pentru răcire pasivă. Cu răcirea pasivă și activă în funcțiune în modul idle atinge 39,7°C. Fără coolere ajunge pe la 55,3°C.

Folosesc o versiune modificată de Raspbian 9 care nu necesită ca cele 4 Raspberry Pi-uri Zero să aibă carduri MicroSD. Așa că ”partițile” /boot și root ale fiecăruia sunt foldere: /var/lib/clusterhat/nfs/pX/ unde ”X” e un număr de la 1 la 4.

Alimentarea se face de la 5V și consumul cu toate chestiile în funcțiune arată cam așa:

Cluster HAT-ul are un EEPROM al lui. Activezi clusterul cu clusterhat on și pornesc pe rând cele 4 noduri. Procesul e anevoios, că putere de calcul mare nu are; dar ca și concept e mișto. Am făcut un clip cu procesul de bootare:

 

All-in-all e mișto jucăria. Am să-i fac o carcasă acrilică din rășină epoxidică și mă mai distrez cu el. Avantajul față de celălalt cluster al meu e că ăsta are un EEPROM programabil și pot scrie scripturi care să-i dea comenzi. Plus posibilitatea de a accesa nodurile la nivel hardware (să zicem cu buton On/Off pentru fiecare).

Public Service Announcement

Posted by on iun. 23, 2019 in Uncategorized | 0 comments

I turn 40 today.

[end of transmission]

Video: Timp de execuție cluster Linux

Posted by on iun. 21, 2019 in Linux | 0 comments

8 noduri slave a câte un Raspberry Pi 3 B+ cu procesor ARM de 1,4GHz și 4 core-uri fiecare execută prin Open MPI un script Python care caută numerele prime până la 6 unități. Întâi cu 4 core-uri, apoi 8, 16 și apoi 32 (toate cele 8 noduri).

News from the Interzone – 18 iunie 2019

Posted by on iun. 18, 2019 in Linux, Psihologie, Sociologie | 0 comments

Amân update-ul ăsta de două săptămâni și nu prea am chef să-l scriu nici acum. E cald în Oradea, sunt în mijloc de sesiune, am chestii de făcut și zero energie momentan. Dar s-au întâmplat multe și interesante. Cei de la Crux mi-au luat un interviu în scris la care încă n-am apucat să răspund. Mi-au luat interviu și elevii de la liceul Onisifor Ghibu din Oradea. Îmi apare un studiu sociologic despre abandonul școlar în curând, am văzut draft-ul zilele astea. Și-am publicat câteva articole iar:

Până acum la examene am un singur 9 și la restul 10 (oricum merg al mărire de notă). Am tot fost pe la workshop-uri și conferințe de psihologie și sociologie. Am ținut și eu un workshop de sociologie la Universitatea Oradea despre cum să folosești un cluster Linux pentru a parsa și filtra date în R.

Mâine aș avea cursul Cisco dar nu am chef să merg. În 20 și-n 21 e curs de R la Școala Doctorală de Sociologie și la ăla vreau să merg.

În ediția din august a lui ”Linux Magazine” cover story-ul e semnat de mine. Cum să instalezi Linux pe o priză smart.

M-am tot jucat cu clusterul zilele astea.

 

I-am pus și un SHIM cu led-uri. Deocamdată e de decor, până ce mai iau 8 bucăți și le pun pe toate să-mi afișeze grafic temperatura fiecărui core; pe căldura asta e necesar.

 

Vorbind de căldură, la ce caniculă e zilele astea dacă pun 5 noduri să lucreze rezultatul e ăsta:

Tower-ul are 48cm înălțime, 1,95kg în greutate. 8 noduri slave, un nod master. Un ecran de 3,5” în vârf care afișează statistici (CPU usage, mem, load, ip), trei switch-uri cu câte 5 porturi în partea de jos, un PowerHub Anker cu 10 porturi pentru alimentare.

Inițial nodul master îl pusesem pe un SSD HAT dar apoi am realizat că nu am nevoie de el, că tot ce făcea era să lege SSD-ul la USB. Așa că am renunțat la el, că era inutil; am conectat SSD-ul de 120GB direct la USB-ul master-ului și gata.

Îi dau comenzi prin srun-ul SLURM să execute scripturi R pe baze de date mari. SSD-ul e montat ca NFS și accesat de toate nodurile ca mount automat. Deocamdată n-am nevoie de bandă mare de net așa că am configurat clusterul cu IP-uri statice pe wlan0 dar zilele astea i-oi pune și IP-uri pe eth0, bag cablurile în switch-uri și-l leg la router.

Și vorbind de clustere, cum tot fac cumpărături online în weekend, nu m-am putut abține și-am luat chestia asta:

E un ClusterHAT care conectează la un Raspberry Pi B3 + patru Raspberry Pi-uri Zero. Deja am luat 3 Pi-uri Zero și un Pi 3 B+ și aștept să vină chestia asta din SUA. Comandasem 4 Pi-uri Zero dar cumva au încurcat românii comanda și mi-au trimis doar 3 cu promisiunea că pe al patrulea îl primesc cu transport gratuit. Am cumpărat de pe Pimoroni și 4 Phat-uri cu led-uri RGB ca să le pun în vârf conectate la pin-uri în formă de ”L”. Așa – de fază. Ca putere de procesare e chiar neglijabil dar ca experiment e mișto de avut la purtător – mic, compact, 5V alimentare.

Și e caniculă…

Mie-mi place mult vara. Îmi place când e caniculă. Nu sufăr noaptea, mă înțeleg decent cu țânțarii, am aer condiționat. Însă există un motiv pentru care aștept cu groază valurile de căldură: oamenii. Poporul o ia efectiv RAZNA când e cald. Abordezi pe cineva pe stradă să întrebi când ajunge autobuzul și riști să-ți smulgă capul de pe umeri. Toată lumea e cu nervii întinși la maximum. Cei calmi devin iritați, cei de obicei iritați devin ucigași în serie care retează membre cu dosul palmei și un urlet scurt. E o doamnă în cartier care umblă de obicei vorbind singură. Acum face cercuri-cercuri în jurul blocurilor și urlă din toți rinichii. Mai vezi câte un vecin de obicei vioi cum stă acum pe palier și se uită încruntat în gol gâfâind după aer și dacă i-ai putea vedea prin țeastă ai observa o proiecție pe film de 8mm a lui ”Salò – cele 120 de zile ale Sodomei”. La copii e și mai nasol, că ăia-s cu control slab al impulsurilor: l-ai chemat de la joacă când nu vrea el – ți-ai făcut dușman pe viață. Încerc să-mi închipui ce-i printr-o uzină de la rural unde căldura mașinăriilor pătate de ulei face muncitorii să devină imprevizibili. 40 de oameni în salopete asudă în tăcere manevrând obiecte pe o bandă rulantă iar unul scapă o piuliță pe jos. Moment în care 39 de perechi de ochi care dictează ”măcel” se întorc încet spre el. Mâini apucă leviere, se aud mârâituri din trei direcții diferite.

Am fost în weekend la un curs de psihologie acreditat Copsi. Aveam un ventilator care împrăștia aerul cald. Ni se vorbea despre anxietatea la copil și eu mă puteam concentra doar pe stropii de transpirație care mi se prelingeau pe față.

Am văzut SF-uri italiene de categoria B produse în anii ’80 cu buget de $800 care aveau o logică mai coerentă decât noul X-Men. Dialogul e atât de prost încât până și Viorica Dăncilă ar da din cap a dezamăgire critică. Efectiv nu are sens ce se întâmplă pe ecran. Tot încerc să-i găsesc o justificare de tipul ”poate i-a trollat David Lynch” sau ”au fumat ciuperci” dar scenariul pare scris de tipul ăla random de acum 7 ani pe care l-am întrebat unde e Policlinica de lângă gară și drept răspuns m-a privit cu ochi molcomi, a căscat încet gura și-a început să urineze pe el.

Foarte mișto cei de la thriftbooks.com. Am comandat în ianuarie 4 cărți de la ei și de atunci tot le aștept. Nu știu dacă e poșta română de vină sau s-au pierdut pe drum (chit că-s două comenzi diferite în valoare de $50). Dar le-am scris că ”dudes – aveți un tracking number? știți cumva unde-s coletele alea?”. Mi-au scris că nu au habar dar – uite – vă dăm banii înapoi. Așa – scurt pe doi. Puteam să mint, că nu cred că aveau cum să verifice, și totuși îmi returnează banii. Le-am scris că aș fi preferat cărțile alea dar că le mulțumesc. Totul rezolvat pe Live Chat în 2 minute. Apoi m-am gândit ce șansă aș avea la același tratament cu shop-urile online din România.

Mai țineți minte în liceu când profesoara îl ridica pe câte un coleg în picioare și-i spunea că e rândul lui să citească poezia? Și începea ăla să citească ca un roboțel, sărind peste virgule, zero intonație, stâlcind cuvintele și grăbind frazele ca să termine mai repede?

Exact același sentiment îl am când văd pe cineva dansând pe o melodie cu care n-are nimic în comun. Cum ar fi o babă pe ”Welcome to the jungle” a celor de la Guns N Roses. Sau o tânără mimând în club viața trăită la maximum pe Bon Jovi – “It’s my life”, complet cu semne de rocker de moment prin aer și încercări de dat din cap cum presupune ea că fac rockerii.

Nu e rușinos să stai la masă dacă nu-ți place piesa. Rușinos e să te conformezi normelor sociale și să stai în cerc mișcându-te ca un epileptic în slow-motion împreună cu alți epileptici în slow-motion, ferm convins că defapt dansezi. Rușinos e să curgă piese variate una după alta și să dansezi pe toate: manele, hard rock, muzică populară, Inna, Rammstein, Julio Iglesias. Așa cum se întâmpla în clubul “Lord’s” pe vremuri, de vedeai corporatiști mimând duritatea vieții pe ”Unforgiven” a celor de la Metallica.

Într-o vreme strângeam poze de pe net cu oameni din Lord’s făcând cu degețelele semnul Satanei, ca la concertele Napalm Death. Oameni cu freză cu gel și ochelari de soare în club. Fete pe tocuri-cui încruntându-se voit la cameră pentru că din boxe curge Laibach. Când devin prea optimist și încep să-mi redobândesc speranța în umanitate mă pun și mă uit din nou peste ele; să-mi amintesc ce e acolo afară.

Îmi plac motivaționalele de pe Facebook. Alea la care se poate raporta oricine, oricând. Chestii generice de tipul ”doar oamenii urâți la suflet nu pot iubi” sau ”un om inteligent nu poate fi rău, doar proștii sunt răi”.

Și-am să făcut și eu o serie de chestii de-astea, dar mai de nișă. Lucruri precum ”Cola, Fanta, Sprite – nu toate sucurile sunt la fel”. Sau ”Nu du apă la ghiveciul din turtă dulce”. Să stea omul să cugete profund la inepțiile astea. Să se identifice cumva în ele. ”Coșurile purulente de pe față nu pot ascunde bunătatea inimii”. ”Înțelegerea vine din tine”. ”Există zeci de feluri de dulii dar niciuna nu se îndoaie; oricât de tare ar bate vântul…”.

Chestii simple: ghiveci, dulii, apă, inimă. Să nu bulversezi prea mult omul. Pondere de minimum 60% despre inteligență, pentru că fiecare om e convins că e inteligent și se va putea raporta la asta. ”Șenila din oțel calcă adânc dar pasul e făcut tot de șlapul săracului”. Să stea cititorul și să cugete și să ajungă să dea din cap a aprobare: e ceva profund la mijloc. Să dea share în draci ca să facă parte din cohorta elitistă din online – cei care prețuiesc șlapul și nu șenila.

‘Cineva a scris asta deci trebuie să însemne ceva. Doar e cu font de-ăla cursiv care inspiră bunătate…’.

Apoi am să încep să le complic puțin. Să le fac mai abstracte: ”Gândul de pe urmă e mai presus de palma de moment”. Să fie din aceeși serie dar cu un nivel de abstractizare mai adânc. Să-i duc încet-încet în peștera lui Platon, să-i așez cu fața la perete. ”Nu ciocănitoarea aduce primăvara ci gândul bun imprimat de olfactivul grâului muncit”. Grâu – ciocănitoare – primăvară: pac, like și share. Succes garantat. ”Puterea senectuții simplității nu se măsoară în grade Geiger”. Bun – simplitate, putere – fie… like și share.

Și-am să tot ridic volumul abstractizării până se ajunge la chestii aiurea precum ”Idoli. Spaimă. Untdelemn.”

Să văd câți dau share și la chestiile alea. Scrise așa frumos – cu fundal de nori la asfințit și un ochi cu lacrimă în stânga-sus. ”Drosophila melanogaster – precum Cioran”.

Cineva, cândva, se va regăsi în motivaționalele mele.

Va fi grozav.

Le-am făcut pagină de Facebook la insistența publicului, că s-au răspândit ca focul viu în online.

În rest am gătit, am scris, am făcut tot felul de chestii artistice. Mi-e efectiv lene să pun poze cu ele că trebuie căutate și prelucrate. Trebuie să-mi apară ceva studii, niște articole, parcă ceva interviuri; a fost haotic săptămânile astea. Aștept să scap de sesiune ca să mă pot apuca iar de lucru cum trebuie, că am de scris la articole de nu mai știu de unde să încep. Cei de la ”Linux Magazine” mi-au dat deadline în 25 pentru noul text și eu încă nici nu m-am apucat. Și vara asta am o tonă de făcut – de terminat site-uri, scris carte de sociologie generațională, făcut referate la doctorat, citit studii, citit cărți de Elijah Anderson, mers la conferințe și altele. Mai am un an de doctorat și unul de licență; deja mă uit peste condițiile de admitere la Facultatea de Artă. Cochetez și cu IETI și vreau și doctorat în psihologie. Cred că mâine am examen la sociologie politică.

Și fac 40 de ani peste 5 zile.

Hmm.

Coffee time.

Dacă aș fi ghid turistic în Oradea…

Posted by on iun. 17, 2019 in Uncategorized | 0 comments

Noi românii avem la dispoziție dar nu știm să exploatăm cum se cuvine una din cele mai importante resurse ale Europei. Vorbesc – desigur – despre Dracula. Cât costă un cățel de usturoi – 3 lei? Ei – m-aș face ghid turistic pentru străini doar ca să le pot înmâna câte o bucată de usturoi împreună cu pliantul când coboară din autobuz pentru prima oară. Așa – cu o față extrem de serioasă. Celor sceptici le-aș arăta fără să zic nimic două puncte pe gât după care aș privi în gol ca și cum mi-aș fi amintit ceva. Din când în când, între descrierea unei clădiri baroc și muzeul militar din oraș aș întrerupe discursul cu ochii închiși: ”Yes master? Of course master. Your will – my will.”
Apoi aș continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

I-aș ruga să-mi completeze un mic chestionar care să mă ajute să-i cunosc mai bine pe fiecare: nume, prenume, vârsta, ocupația, grupa saguină, eventuale boli de sânge, număr de leucocite, dacă suferă de hemofilie – chestiile uzuale.

Pe pliant ar fi itinerariul și pe la mijlocul listei ar fi Peștera Liliecilor. Ștearsă haotic și apăsat din listă cu pix roșu. Oricui m-ar întreba de ce nu mergem acolo i-aș spune cu glas glaciar că nu mai vreau să pierd alți oameni.

Din când în când grupul de turiști care mă urmează făcând poze în toate direcțiile ar da peste câte un bătrân chel care vine de la piață, moment în care aș îngenunchea brusc și-aș geme speriat ”Lord Vladimir! I wasn’t expecting you…”. Așa – să văd care cuplu german care se ia după mine și îngenunchează și el.

Și ne-am plimba prin parc – uitați statuia lui Cutare – și apoi le-aș arăta Cetatea Oradiei și pe la mijlocul prezentării, fără să ratez o măsură, aș scoate din traistă o pungă sanitară cu lichid roșu pe care scrie ”AB+” și-aș așeza-o ceremonios undeva pe o bancă. Stăpânul ne urmărește și-l vrem calm și înțelegător.

La finalul primei zile, când toți sunt obosiți, aș insista frenetic să facem o vizită neprogramată în cimitirul vechi al orașului. Așa – cu argumentele ”știu că se lasă întunericul dar vă asigur că e mișto”. Mi-aș frânge mâinile încercând să-i conving și aș râde stresat. ”I know it’s unscheduled but you will never forget this experience mister Schultz”. Aș para cu insistențele mele orice ”Nein!”.

Noi românii nu știm să profităm de ce ne-a dat Contele.

Of Linux clusters, SLURM and R statistics…

Posted by on iun. 13, 2019 in Linux, Sociologie | 0 comments

În clipul e mai jos mă joc cu generarea rapidă de ploturi R folosind un cluster Linux cu 8 noduri slave și un nod master. Fullscreen pentru o vizualizare mai bună. Video cu clusterul la final. Glances, SLURM și Open MPI instalate pe cluster, un SSD de 120GB pe nodul master montat ca NFS la boot prin /etc/fstab.

 

În vârful tower-ului e un ecran de 3,5” cu date despre cluster în timp real (actualizate tot la 3 secunde).

Nodul master arată așa și are un SSD de 120GB dedesubt; alimentare la 5V, buton On/Off:

De test i-am dat să genereze printr-un script R 50 de plot-uri aleatoare ale unor distribuții normale. Ceva de tipul ăsta:

Zilele astea îl chinui mai mult. Asta dacă nu-l doboară căldura întâi.

Absolut toți ăia cu mușchi

Posted by on iun. 11, 2019 in Uncategorized | 0 comments

Cândva, cineva (nenea Stallone) a avut ideea să adune într-un maldăr toți mușchii anilor ’80 și să-i pună pe ecran. Purtând arbalete și mitraliere cu trei țevi și grenade și tatuaje cu capete de mort. După cum era de așteptat, la o asemenea rețetă infailibilă publicul american a reacționat pozitiv. Așa se face că a apărut ”The Expendables 2”, cu și mai mult testosteron, și mai multe bătăi, cu pauze doar pentru explozii și filosofia pumnului.

Ajunge să te uiți la poster și să citești numele actorilor din prima linie: Silvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris (!), Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Randy Couture, Arnold Schwarzenegger și Terry Crews. Singurul care ar putea întregi stereotipul bărbatului capabil ar fi Steven Seagal, omis din listă din cine-știe-ce motive terifiante.

Partea bună a filmului se reduce la această listă de nume și la scenele de acțiune care se succed aproape non-stop. În rest, ”The Expendables 2” este și mai lipsit de căpătâi decât primul film. Pelicula conține clișee din abundență și consider că sunt indulgent dacă numesc dialogul ”ieftin”. Ca și-n primul film, contează prea mult verosimilitatea subiectului și se pune accent pe scenele care-l alcătuiesc. Cu cât mai violente, cu atât mai bine.

Filmul începe cu întreaga echipă de super-soldați dând buzna într-o garnizoană de prin America de Sud. Cu armele lor de calibru deloc neglijabil, Terry Crews, Jason Statham și Jet Li sfârtecă în dreapta și-n stânga tăind soldații inamici în două cu o ploaie de gloanțe, reușind cumva să scape nezgâriați din întreg prohodul. Apoi urmează scena mea preferată în care avionul care-i scapă din infern se dovedește a avea în vârful botului un tun de diametrul unui cap de copil, folosit ulterior la transformarea unui pod în așchii fine.

Stallone e la înălțime pozând în comandantul care nu se teme de nimic și care ia mereu deciziile corecte. Jet Li dispare definitiv de pe ecran după vreo douăzeci de minute (pe care însă le trăiește intens, trimițând în iadul artelor marțiale vreo 10-15 nefericiți). Dolph Lundgren e un fel de personaj negativ în cercul personajelor pozitive: stereotipul renegatului care te face să uiți de părțile lui rele din cauză că e loial și bine-intenționat. Și dacă tot vorbim de stereotipuri, Bruce Willis e același pe care l-am întâlnit în ”Die Hard”: serios, determinat, cu țintă perfectă.

Surpriza filmului e faptul că Jean-Claude Van Damme e eroul negativ, un lord rusnaco-ucrainean sau ceva similar, care mai e și puțin satanist cumva. Întâlnim tema arhi-prezentă din filmele cu și despre Vietnam, cea în care un sătuc de oameni tăcuți e asuprit constant și fără drept de apel de o bandă de mafioți locali care vor să distrugă lumea.

Și chiar și așa, ”The Expendables 2” n-ar fi fost îndeajuns de penibil fără clișeele lipsite de amuzament, rupte din filmele care i-au consacrat pe unii din actori. De exemplu, în mijlocul luptei acerbe, Bruce Willis îi spune lui Arnold că ”I’ll be back” iar Schwarzenegger îi răspunde cu ”yipikaye”. Chuck Norris rupe la un moment dat o glumă de pe chucknorrisfacts.com și ne povestește cum el a fost mușcat de un șarpe veninos și cum după trei zile de agonie șarpele a murit în chinuri. Apoi cineva întreabă pe altcineva dacă e Rambo, apoi un altul îl amenință pe Arnold că va fi ”terminat” (cu aluzie la replica din Terminator 2) – fel de fel de mici încercări de a aminti publicului exact pe cine are onoarea să privească.

În rest se aruncă cu lame de cuțit în toate direcțiile, exploziile întunecă cerul, se consumă vreo două tone de muniție la fiecare sfert de oră iar finalul grandios ne prezintă lupta finală dintre Stallone și Van Damme. Care Van Damme, deși face uz de toate șiretlicurile lui care implică sfoara și lovituri cu piciorul, nu-l poate – DESIGUR – învinge pe actorul-scenarist.

Imaginea care mi-a sărit prima în minte după ce s-a terminat filmul a fost cea a unui cinematograf american plin-ochi de bărbați de 30-40 de ani, saliva curgând din colțul gurilor și prelingându-se pe tricouri pătate la subsori. Este genul de film în fața căruia îți poți decupla liniștit emisferele creierului, lăsându-l să te umple de… absolut nimic. Vid. Imagini cu acoperișuri explodând și haine militare înflorind în pete de flori de mac.

[film] De partea întunecată a legii

Posted by on iun. 4, 2019 in Uncategorized | 0 comments

Am rămas plăcut impresionat de remake-ul Judge Dredd apărut în 2012. Mă aşteptam ca noul regizor să preia o idee, să o învârtă tehnologic şi să o scuipe pe piaţă într-o formă care să adune rapid bani dar lipsită totodată de logică (după modelul filmelor din ziua de azi). În schimb am dat peste un film de nota nouă care deşi preia o temă care a făcut vâlvă în 1997 şi e considerată de mulţi deja răsuflată, reuşeşte totuşi să îmbine acţiunea cu o poveste deloc liniară.

Încă de la începutul filmului te aştepţi să apară pe ecran bărbia dreaptă a lui Sylvester Stallone. Rolul lui Dredd îl joacă acum Karl Urban care e mai mult decât capabil să-i ocupe locul. Aceeaşi voce groasă, aceeaşi determinare în mişcări.

Acţiunea are loc într-un oraş american al viitorului, când legea deja nu mai poate stăpâni haosul civilizaţiei şi milioane de oameni trăiesc între zidurile unei urbe futuriste care trebuie controlată cât de cât. Intră în scenă justiţiarii judecători, o încrucişare între poliţişti şi un tribunal privat care împart ordinea cu ţeava pistolului şi execută sumar pe toată lumea.

Noul Judge Dredd e plin de scene de acţiune, cu ceva mai bunicele decât cele din filmele lui 2012. Zidurile explodează în ploi de artilerie, ni se arată close-up-uri cu oase drobite şi chipuri măcelărite, vedem în detaliu cum glonţul iese prin craniu. Toate astea suprapuse peste o poveste devenită deja clişeu dar care reuşeşte să depăşească acest stadiu. Tema blocului de locuinţe care colcăie de răufăcători e răsuflată şi a apărut în mai toate tipurile de filme, de la SF la horror la filme de acţiune. De la Die Hard încoace am avut cel puţin o duzină de asemenea producţii. La Judge Dredd însă faptele fac diferenţa iar această temă a superclădirii securizate ia o nouă întorsătură.

Ca să pipereze pelicula, scenariştii au introdus şi un mutant în scenă – o tânără care doreşte să fie la fel de judecătoare ca Dredd şi care pe deasupra mai are şi puteri paranormale, fiind capabilă să te citească instant şi să-ţi spună ce gândeşti.

Judge Dredd este unul dintre primii eroi negativi din benzile desenate iar ce-l situează şi mai departe de aceştia este faptul că este primul asemenea erou creat de o companie britanică şi nu americană. Filmul preia ideea mai departe şi transpune acţiunea din UK-ul postapocaliptic într-o SUA cu ceva mai civilizată. Urmarea este că o mulţime de cetăţeni plătitori de taxe sunt ciuruiţi de gloanţe.

Singurul minus pe care i-l pot acorda filmului este faptul că abuzează de scenele slow-motion. Parte a acestui efect e datorită unuia din subiectele filmului – un drog numit Slow-Mo care încetineşte derularea timpului în mintea consumatorului. Astfel, scenele încetinite sunt prin ochii consumatorilor şi apar destul de des prin film. Partea proastă e că acestea sunt lungite uneori dincolo de raza de interes a privitorului, cu unele depăşind un minut în lungime.

Per ansamblu, Judge Dredd e un film excelent. O adevărată desfătare pentru fanii SF şi o peliculă mai mult decât decentă pentru cei cu poftă de fum de ţeavă de pistol. Scenele violente sunt poate cu o idee mai sângeroase şi explicite decât ar trebui să fie, dar hei – un cadavru în plus sau minus pe ecran nu mai contează.

Tu cui dai vot de blam?

Posted by on iun. 2, 2019 in Uncategorized | 0 comments

Tu cui dai vot de blam?

Îmi plac oamenii care afirmă că dacă nu votezi nu ai dreptul să te plângi. Și cei care afirmă că trebuie să votezi cu orice preț. Ori că trebuie să te intereseze politica, altminteri denoți dezinteres față de propriul tău viitor.
Eu văd chestia asta ca pe tipul ăla care îți așază pe masă o bucată de ceară, un pumn de nisip, un tub de gel de păr și două fise apoi îți spune că trebuie să mănânci ceva. Dacă nu mănânci nu ai dreptul să te plângi că-ți este foame și nici să vorbești despre mâncare. Cine nu mănâncă ce-i pe masă denotă dezinteres față de propriul viitor.

Îmi plac oamenii care cred într-o doctrină politică. Cum ar fi tinerii social-democrați care se înscriu în TSD convinși că schimbă lumea. Sau ăia care merg în ALDE pe principiul ”ideologia mă reprezintă”. Ideologia îi reprezintă atât de bine încât ALDE-ul românesc a fost zburat din consorțiul european, că nu se mai mula pe principiile celorlalți reprezentanți. La fel și PSD – social-democrații europeni își trag palme peste față când văd ce-a făcut Dragnea în România. Îmi plac ăia de se înscriu în PNL convinși că vor schimba ceva în bine, uitând că PNL a stat pe scenă cu PSD acum câțiva ani, cu Becali în spate. Îmi plac cei care cred în USR acum, așa cum în geneză PNL atrăgea tinerii. USR îi reprezintă și – odată ajunși la putere – totul va fi roz. Desigur.

Ideologia, doctrina, principiile, planul, idealurile – toate astea valorează fix cât o ceapă degerată. UDMR e stripteuza care sare în brațele mafiotului care agită teancul cel mai gros. Independenții au zero șanse. Cei care într-adevăr ar putea face ceva bun în politică la nivel național (Kovesi, Bolojan) se feresc de ea ca de ciumă.

Nu vă faceți iluzii: votul de zilele trecute a fost un vot de blam. La fel cum va fi și cel din toamnă. Nimeni nu va vota PNL pentru că PNL s-ar mula pe așteptările votantului. Se va vota PNL ca să se scape de răul mai mare și mai roșu.

Și dincolo de partide și promisiuni electorale, dincolo de orientarea de dreapta sau de stânga, românii uită mereu că tot români trebuie să voteze. Și că ăia votați, indiferent de culoarea politică, numai altruiști nu sunt. Așa că puneți-i în scaun. Fluturați afișe cu ei. Mergeți la vot ca să nu vi se bată obrazul că nu vă pasă de țară.

Și dacă încă sunteți convinși că românii votează ideologia de partid și nu în spirit de evitare a hoțului mai tupeist, amintiți-vă cum, după Revoluție, românii s-au înghesuit la urne ca să-l voteze pe Iliescu pentru că Vadim delira pe la TV că va organiza execuții pe stadioane. Amintiți-vă cum, decenii mai târziu, situația era fix aceeași, cu oamenii votând Băsescu doar ca să scape de Geoană.

Și vine toamna și trebuie să vă întrebați nu cu cine votați; ci voi cui dați vot de blam peste câteva luni.