Posted on oct. 2, 2018 | 0 comments

Notă: în acest articol discut despre ”Blade Runner”, filmul din 1982, nu despre noul ”Blade Runner 2049” din 2017.

Nu poţi să vorbeşti în ziua de azi de Philip K. Dick fără să-ţi sară mintea automat la multitudinea de ecranizări de care s-au bucurat romanele autorului american. Într-o scrisoare datată cu puţin înainte de moartea sa, autorul preconiza amploarea pe care o va lua Science-Fiction-ul în viitorul apropiat şi se declara mulţumit că autorii de literatură SF vor fi la rândul lor mai apreciaţi decât au fost la începutul anilor ’80.

Când spui ”Blade Runner” te gândeşti automat la SF, dar asocierea este mai mult decât atât. Este o asociere a prezentului, asta deoarece filmul a reuşit să transpună extrem de bine realitatea de care oraşele americane din ziua de azi se bucură. Cu mici excepţii, atmosfera din film oglindeşte străzile mizere din Los Angeles-ul lui 2012, cu ploaia şi fumul şi mulţimea pestriţă multiculturală.

Cu toate că la vremea lansării filmul a fost un eşec, pe parcursul timpului, ”Blade Runner” a căpătat statutul de ”cult movie” printre fanii genului şi a dat startul unei isterii a ecranizărilor romanelor lui Philip K. Dick. Ceea ce doar fanii autorului american ştiu este că filmul este pe cât de reuşit pe atât de diferit de romanul care i-a dat naştere.

Povestea lui ”Visează androizii oi electrice?” (”Do Androids Dream of Electric Sheep?”) începe în 1968, odată cu publicarea romanului. Ecranizarea are loc mulţi ani mai târziu, pe la începutul anilor ’80 şi după lungi tergiversări care s-au întins pe parcursul a 2-3 ani. Aparte de distanţa dintre cele două elemente, ceea ce e şi mai şocant e faptul că romanul şi filmul au extrem de puţine în comun. Rick Deckard din roman este cu totul altă persoană faţă de hotărâtul şi flegmaticul Deckard din film. Dacă ultimul are o aură de noir datorită înfăţişării lui şi rolului de detectiv mulat pe stereotipul anilor 50-60, Deckard-cel-din-carte este un om oarecare ce nu reuşeşte să iasă în evidenţă printr-un caracter puternic sau acţiuni ieşite din comun.

La fel – acţiunea din film este radical diferită de cea din roman. În carte urmărim visul lui Deckard de a avea propria lui oaie electrică într-o lume în care animalele sunt extrem de rare iar până şi deţinerea unui specimen robotizat este un lux pe care nu multă lume şi-l permite. Mai mult, Deckard-cel-din-carte este căsătorit, pasionat de o pseudo-religie numită Mesmerism şi are o anumită viaţă socială care contrastează puternic cu alura de lup singuratic înfăţişată de Harrison Ford în filmul lui Ridley Scott.

Testul Voigt-Kampff, personaje precum Sebastian (J.R. Isidore în roman), Pris, Rachael şi faptul că ambii eroi sunt detectivi sunt cam singurele elemente de legătură dintre carte şi film. Hăul dintre cele două se datorează în primul rând celor 2-3 scenarişti care au scris şi rescris povestea ce avea să devină peliculă şi în al doilea rând lui Ridley Scott care a avut un aport specific cinematografiei care l-a consacrat. Au existat şi controverse cu privire la scenariu în momentul în care primul scenarist care urmase îndeaproape firul epic din roman s-a trezit că lucrarea îi este bastardizată de un al doilea scenarist tocmit de casa de producţie. Într-un final, graţie geniului lui Ridley Scott şi sugestiilor echipei de filmare, ”Blade Runner” a devenit ceva atât de puternic şi de avansat şi de complex, încât a trebuit să treacă două decenii până ce lumea să realizeze că filmul a fost nu doar profetic dar şi o lucrare de geniu.

Am amintit că romanul şi producţia cinematografică au extrem de puţine lucruri în comun, aşa că e normal să ne punem problema simplă ”care ar merita primul loc?”. Deşi e o chestie de gust, tind să afirm că ”Blade Runner” este una din puţinele instanţe în care filmul bate cartea detaşat. Este mult mai avansat, mai profund, mai un plin de sentiment decât romanul haotic şi pe alocuri confuz al lui Dick. ”Visează androizii oi electrice?” este o carte pentru cei iniţiaţi în ale SF-ului, ceva deloc accesibil celor care sunt doar curioşi ori vor să facă cunoştinţă cu Philip K. Dick.

Filmul pe de altă parte este perfect pentru iniţiere în SF-ul cinematografic şi a avut un impact clar asupra modului în care SF-ul este perceput acum. Cu un soundtrack superb semnat Vangelis, un regizor precum Scott şi nume grele precum Rutger Hauer, Sean Young ori Harrison Ford, filmul devansează cartea care cel mai probabil ar fi rămas obscură fără Blade Runner.

Şi dacă încă nu sunteţi convinşi, aflaţi că până şi Philip K. Dick a recunoscut că ceea ce Ridley Scott a făcut din romanul său este ceva spre care el, ca autor, n-ar fi putut întinde mâna.

Sfatul meu este să urmăriţi filmul cu atenţie. Romanul lăsaţi-l pentru o zi ploioasă din viitorul îndepărtat.